Mali trikovi za velike žene

Piše: Redakcija

KAD JE INHALACIJA NEOPHODNA

Prema savjetima stručnjaka, inhalacije kod djece se sprovode prije obroka, nikada poslije jela, a obično se preporučuju namanje tri dana, a najviše sedam ukoliko se primjenjuju bronhodilatatori, zato što kasnije dolazi do zasićenja receptora i terapija više ne djeluje. Ukoliko koristite kortikosteroid ili samo fiziološki rastvor, inhalacije se mogu koristiti i duže, do nekoliko sedmica. Svakako, poželjno  je da dijete odvedete na kontrolu kod pedijatra, koji će utvrditi koliko dugo još trebate inhalirati dijete.

ZLATNO MLIJEKO PROTIV UPALE 

Blagotvorna svojstva kurkume na upalne procese poznata su još od davnina. Zasluge za to duguje glavnom sastojku kurkuminu, za koji je potvrđeno pozitivno terapijsko dejstvo kod više od 150 problema. Kurkumin djeluje kao kontrolor bola koji se javlja zbog zapaljenskih procesa u organizmu.

Kako napraviti zlatno mlijeko?

Pomiješajte kašičicu praha od kurkume, pola šolje vode i pola kašičice mljevenog bibera i kuhajte na srednjoj vatri neprestano mješajući dok ne dobijete gustu pastu. Kada se ohladi, sipajte je u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, do 40 dana.

Šoljicu mlijeka, kašičicu kokosovog ulja i paste od kurkume (koju ste već napravili prema našem receptu), zagrijte na srednjoj vatri, ne dopuštajući da prokuha , i dodajte meda po želji. Zlatno mlijeko pijte 40 dana u kontinuitetu, dva puta godišnje.

RECITE VLAGI ZBOGOM

Plijesni i gljivice na zidovima ili podovima potrebno je ukoloniti odmah kako biste izbjegli širenje toksičnih spora štetnih po zdravlje. Alkoholni ili jabučni ocat odlični su za njihovo skidanje – pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4 i tretirajte područje, a zatim ostavite da se osuši. Postupak ponovite nekoliko puta.

I stopala vole čaj

Čaj od lipe i mente idealan je za one koji dan provedu stojeći. U vrelu vodu dodajte po šaku cvijeta lipe i mentu i poklopite da odstoji. Čaj sipajte u lavor i držite noge u njemu nekoliko minuta. Ova mješavina uspješno će otkloniti osjećaj umora.

MIRNO SPAVAJTE

Veliki neprijatelj spavanja često je um. U nekim situacijama teško je utišati vlastite misli, ali tada nam mogu pomoći razne tehnike smirivanja. Meditacija, vježbe dubokog disanja ili progresivna mišićna relaksacija najlakše će vas umiriti.

 

 

Pročitajte još