Preminuo producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig

Piše: Redakcija

Davor Puklavec/PIXSELL

Istaknuti filmski producent, Branko Lustig, preminuo je jutros u Zagrebu u svojoj 88. godini života. Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji. Dvostruki je dobitnik Oscara i Zlatnog globusa, i to 1993. godine za film ‘Schindlerova lista’, a 2001. godine za ‘Gladijatora’. Kao dijete je tokom Drugog svjetskog rata bio zatvoren u nacističkim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.  Većina njegove porodice nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, a s majkom se ponovno vidio nakon rata. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film ‘Schindlerova lista’.

Davor Puklavec/PIXSELL

Studirao je glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a radio je u Zagrebačkom dramskom pozorištu. U ‘Jadran Filmu’ radio je kao organizator snimanja, direktor filma, pomoćnik redatelja i producent u više od 100 domaćih i produkcijski zahtjevnih filmova, a tokom 70-ih i 80-ih radio je na mnogim međunarodnim koprodukcijama koje su se snimale u Hrvatskoj. U SAD se preselio 1988., a Los Angeles je nazivao svojim drugim domom, a 90-ih je počeo raditi kao producent.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti