Kako grijanje uništava zdravlje

Piše: Redakcija

Ispucane usne

Zbog grijanja zimi lako će vam ispucati usne, budući da se zrak u prostoriji suši, a usne nemaju svoje žlijezde. Zbog toga nije preporučljivo da poližete usne kada osjetite da su suhe jer će još lakše ispucati. Kada se jednom gornji sloj kože ošteti, svi proizvodi za njegu još teže prodiru i štite usne. Najgore što možete učiniti s oštećenom kožom na usnicama jest čupkati je po malo i riskirati sitne ranice. Radije kupite neki nježniji piling i odstranite višak.
Drugi način je da nakon tuširanja, dok su usne još mokre, lagano istrljate kožu peškirom i tako ćete također odstraniti višak stanica.

Grijanje ruku na radijatorima

Koliko god se čini primamljivim zagrijati ruke na toplom radijatoru, to nikako nije dobro za kožu. Zbog topline se događa povećan protok krvi žilicama, ali one zbog toga mogu i puknuti pa ćete imati neugodne otekline.

Koža na rukama općenito je tanja nego na ostatku tijela, a opet najizloženija. Grijanjem ruku na radijatorima koža će se lakše isušiti, a tada ćete je još lakše oštetiti na razne načine, naprimjer dok raznim hemijskim sredstvima čistite dom. Tražite proizvode za ruke koji sadrže glicerin, jer će koža biti meka i njegovana.

Lošiji ten

Suši zrak s manjkom vlage u zraku loše se odražava i na kožu lica. Dermatologinja Emma Wedgeworth iz Europskog dermatološkog centra u Londonu kaže kako više temperature u zraku i više isušuju kožu:

-Istraživanja su posljednjih godina pokazala da što je manje vlage u zraku, koža je više isušena jer gubi vodu.

Stoga smatra da zimi treba posebno paziti na njegu kože, te prvenstveno koristiti kreme koje će kožu vlažiti. Sve drugo, poput sastojaka protiv bora i starenja, treba biti manje važno.

Svrbež očiju

Ovaj se problem posebno javlja kod onih koji nose leće, opet zbog manjka vlage u zraku.  Direktor Optical Expressa i oftalmolog Steve Schallhorn, svojim pacijentima preporučuje da dodatno vlaže oči kapima, što će spriječiti osjećaj svraba i peckanja.

Beživotna kosa

Iako ste možda znali da je grijanje loše za usne i kožu, možda će vas iznenaditi da se to odnosi i na kosu koja upija ili izbacuje višak vlažnosti ovisno u kakvoj se atmosferi nalazi.  Zato je grijanje zimi za kosu kao da je usred pustinje. Stoga stručnjaci za kosu poput Iaina Sallisa preporučuju da u zimsko vrijeme koristite preparate s uljima. Kako je Sallis objasnio za Daily Mail, ulje će zaštititi vlasi i folikule, tako da ne otpuštaju vlagu.

Lomljivi nokti

Alex Dmitruk, stručnjak za njegu noktiju u poznatom Mayfairu, kaže kako je i za suhu kožicu oko noktiju najbolje koristiti ulje, ali bademovo. Zbog grijanja i nedostatka vlage moguće je da se kožica oko noktiju više suši i trga, a to na kraju može prouzročiti infekcije. Umasirajte bademovo ulje kako biste spriječili ovaj problem, a toplina može utjecati i na pojačanu lomljivost noktiju, što možete riješiti s lakovima za tu namjenu.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti