Specijalista psihijatar odgovara: Kako prebroditi depresiju?

Piše: Redakcija

Dr. Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije ističe da je depresija na našim prostorima još uvijek tabu tema, pa se stvara osjećaj da je sramota biti tužan, a kamoli depresivan što apsolutno nije ispravan stav i ne treba da obeshrabri. Okolina često misli da je dovoljno samo da mislite pozitivno, a ne shvataju da se nekad borite da preživite dan. Takav stav šalje poruku da vam nije ništa već samo treba da odlučite da krenete dalje, a to nerazumijevanje može da stvori osjećaj krivice.

dr. Aleksanda Damjanović, specijalista psihijatar

 – Često čujem od pacijenata da kažu:  ‘’Borim se sa depresijom već duže vrijeme, ali se još gore osjećam jer me niko ne razumije i misle da sam se namjerno prepustio/la.’’ – ističe Damjanović, te nam odgovara na još nekoliko pitanja o ovoj temi. 

Koja je razlika između tuge i depresije?

Tuga je prirodna emocija koja se javlja kad izgubimo prijatelja, člana porodice ili voljenu osobu, u slučaju razvoda ili gubitka posla. Depresija je maligna tuga. Svako se u svom životu nekada osjeća tužno, to traje izvjestan period, slabi vremenom i na kraju prođe. Tužna osoba može da brine o sebi, kući, djeci, da sarađuje sa ljudima. Za razliku od nje, depresivna ima potrebu da se izoluje od svih, pa i od rođene djece. Krevet je vuče kao magnet, ne može da radi, niti da komunicira jer depresija negativno utiče na sve životne aktivnosti. To je kao da gledate svijet kroz ogromne sive naočare.

Kako da pomognemo sebi?

Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja polako, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete! Prihvatite da je tu, kao bilo koja druga bolest sa kojom ljudi žive i rade. Natjerajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti koliko god da vas mrzi.

Suočavanje sa blagom do umjerenom depresijom je vrlo važno jer će rezultat biti mnogo uspješniji ukoliko reagujemo u početnoj fazi. Što duže odlažemo reakciju na tjeskobe koje osjećamo, stvaramo podlogu za komplikacije, pogoršanje ili čak stanje duboke depresije! Zato je izuzetno važno reagovati na vrijeme.

Kao prva linija odbrane mogu pomoći i odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne mijenjaju psihički čovjeka, čega se mnogi plaše. SAMe (S adenozil metionin) je aminokiselina koja se u vodičima dobre kliničke prakse navodi kao pomoć kod blage do umjerene depresije. SAMe utiče na stvaranje serotonina i dopamina koji su odgovorni za naše dobro raspoloženje.

Ako imate osjećaj tjeskobe, umorni ste i napeti preporučujem Tensilen®. Tensilen® sadrži SAMe i dodatno B kompleks koji ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje nervnog sistema. Prvi efekti se osjećaju nakon 7 do 10 dana primjene, ali se svakako preporučuje kontinuirana upotreba jer će omogućiti stabilno i uravnoteženo dobro stanje.

Sami smo sebi najveći prijatelj, kada se odgovorno odnosimo prema svom zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom, ističe dr Aleksandra Damjanović specijalista psihijatrije. 

Pročitajte još