Životna priča Kirka Douglasa: Odrastao je u siromaštvu, radio kao domar i prodavač

Piše: Redakcija

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Douglas, čije su uloge obilježile kinematografiju 20. vijeka, preminuo je u 103. godini života, potvrdila je njegova porodica People Magazine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je više od 90 filmskih uloga, od kojih su poznatije u filmovima ‘Šampion’, ‘Žudnja za životom’, ‘Posljednji vlak iz Gun Hilla’. Tri puta je bio nominiran za Oscara za glavnu mušku ulogu, za film ‘Šampion’, ‘Loši i lijepi’, ‘Žudnja za životom’. Tek 1996. godine dodijeljen mu je počasni Oscar za životno djelo.

Kirk se rodio u siromašnoj porodici imigranata iz Gomelja, grada u Bjelorusiji. Radio je različite poslove kako bi imao za hranu. Bio je prodavač, raznosač novina i domar. Gluma ga je interesirala od ranih dana. Glumio je u srednjoškolskim predstavama, a njegov talent prepoznala je njujorška Američka akademija dramskih umjetnosti koja mu je dodijelila specijalnu stipendiju.

Ime Issur Danielovitch Demsky 1941. promijenio je u ime koje sada koristi. Kad je došao u New York, počeo je raditi u pozorištu, na radiju i snimao je reklame. Pet godina nakon promjene imena ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu ‘Neobična ljubav Marthe Ivers’.  Dvaput se ženio, prvo s kolegicom Dianom Dill, koju je upoznao u školi glume. S njom je dobio dva sina, Michaela (75) i Joela (72).

View this post on Instagram

יומולדת 103 שמח לאחד והיחיד, קירק דאגלאס הנצחי שחוגג היום עם אשתו אן (100!) את ההישג. לא רבים היו או יהיו אי פעם מונומנטליים כמו האיש הזה שפילס את הדרך לעצמו מעוני אל מרכז דור הזהב של הוליווד, כשבדרך גולת הכותרת היא ״דרכי התהילה״, אחד הסרטים הגדולים בהיסטוריה, אולי סרט המלחמה הטוב ביותר שנעשה, במרכזו אחת מתצוגות המשחק הגדולות של המאה ה20, של קירק (והסנטר שלו). בתמונה השנייה על הסט עם סטנלי, בשלישית נהנה מקפה חם עם סטנלי ואשתו טו-בי כריסטיאן (הארלן) קובריק שמשחקת תפקיד קטן באחת הסצינות היותר יפות בסרט #kirkdouglas #103

A post shared by Uri Bar-On Kleinberg (@kleisenberg) on

Tri godine nakon što se razveo od nje, oženio je Anne Buydens (100), a njihova ljubav traje i danas. U 65 godina braka dobio je sinove Petera (64) i Erica. Doživio je moždani udar 1996. te ga je opisao kao najgori pakao koji čovjek može doživjeti, a rodio se u periodu kad je trajao Prvi svjetski rat. Kirk je u jednom od memoara opisao je i susret sa Josipom Brozom Titom, koji je po njega poslao privatni avion. Bio je u Jugoslaviji u novembru 1964. kad je uz kafu i kolače razgovarao sa studentima Filmske akademije.

View this post on Instagram

1. Может, на свете и нет мира. Не знаю… Но я уверен, что пока дышишь, нужно быть верным себе. 2. С возрастом любовь становится проникновеннее. 3. Чем ты старше, тем глубже чувствуешь любовь. 4. Нельзя научиться жить, не научившись дарить. 5. Многие любят вспоминать о прошлом. Говорят, что фильмы раньше были лучше, что актеры были сплошь великие… Но я так не думаю. Сам я могу сказать о прошлом только одно — что оно прошло. © #КиркДуглас #Дуглас #KirkDouglas #Douglas #103 #birthday #happybirthday

A post shared by Александр Чаговец (@chagovets86) on

– Sljedećeg dana, za vrijeme ručka s američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam možemo li supruga i ja upoznati Tita. Oni su se premišljali, a ja sam se izvinuo, izašao i nazvao ga. Sljedećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Volio je vesterne, posebno ‘Obračun kod O.K. Corrala’ – napisao je Kirk.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti