Princeza Haya: Neizvjesna borba za starateljstvo nad djecom s moćnim vladarom Dubaija

Piše: Redakcija

AFP

U medijima je odavno poznata borba za starateljstvo odbjegle princeze Haye i moćnog vladara Dubaija. Princeza se pojavila na još jednom ročištu na londonskom Visokom sudu gdje vodi bitku sa svojim suprugom šeikom Mohammedom bin Rašid Al Maktoumom, oko starateljstva nad djecom.

AFP

Do sada je britanski porodični sud dozvolio samo da u javnost dođu najosnovnije informacije o slučaju koje se tiču toga što je princeza Haya podnijela zahtjev za zaštitu od nasilja, osmišljen kako bi pomogao žrtvama porodičnog nasilja i prinudnu zaštitu od prisilnog braka. Ta odredba štiti od prisile na brak, ali i od situacije da neko bude odveden u inostranstvo na vjenčanje. Britanski mediji vjeruju da će presuda biti u Hayinu korist.

AFP

S druge strane, njen suprug se nije pojavio na saslušanju. On je potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se na čelu Dubaija formalno nalazi od 2006. godine, a s princezom Hayom je u braku od 2004. godine. Ima više od 20 djece s različitim ženama. Princeza Haya je, kćerka pokojnog jordanskog kralja Huseina i kraljice Alije, koja je poginula u helikopterskoj nesreći 1977. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti