Emela Burdžović: Život bi trebao biti kao višnjevača! Sladak, pomalo opija a ne obezglavljuje

Piše: Redakcija

Njega kože

Nekad jedva stignem koji minut posvetiti njezi kože, a nekad se razmazim. Ipak, u prosjeku 20-ak minuta do pola sata dnevno.

Sve se može zamisliti i bez svega se može živjeti, ali lakše je uz Nivea mlijeko za tijelo i porodičnu kremu za ruke, zatim moje otkriće godine Collistar piling Talasso Scrub, Shiseido liniju za pranje lica i bio performance kremu za lice, Afroditu za njegu stopala, L’Occitane sapune za suhu kožu, Clarins Oil Face Treatment i serum…. Koji preparati su najbolji? Oni koji odgovaraju vašoj koži, bez obzira na brend i cijenu.

Kakvo je moje iskustvo sa serumima? Najbolji je serum istine. Odmah poslije njega ubjedljivo je najbolji Clarins Double Serum. Zgodan je i Natural Wealth C vitamin. Jedan ili drugi nanosim na lice nakon skidanja šminke i umivanja, a prije noćne kreme. Micelarnom vodom nisam oduševljena. Ja, ipak, najviše volim uzeti Nivea mlijeko i odstraniti šminku ili nešto iz odlične Shiseido linije gelova za pranje lica.

Njega kose, manikir, pedikir i masaže su tretmani koje ne preskačem i uvijek ih prepuštam profesionalcima. Ponekad se počastim i različitim tretmanima tijela ili lica, ali tu sam već i sama iskusna, zahvaljujući dobrim savjetima i proizvodima.

Najbolja depilacija je… ona britvicom. Barem za moju kožu. Brza je, bezbolna, izvodim je sama kad hoću, istovremeno radi izvrstan piling kože, i ne stvara nikakve negativne posljedice na njoj. U mom slučaju ovo se odnosi na sve dijelove tijela, osim na ruke, koje tretiram voskom kod profesionalaca.

NJEGA KOSE

Frizera posjećujem barem jednom sedmično, a da mogu, išla bih svakog dana. Bez frizure nisi svoj. Rijetko se sama bavim kosom i o toj djelatnosti ništa ne znam. A i zašto bih kad to savršeno radi čarobnjak Ensar Dervišbegović? To je jedini čovjek koji mi je uspio napraviti dugu i plavu, a potpuno zdravu kosu. Čime? Ne pitam. Kad sam, ipak, prinuđena da je sama operem, oslanjam se na L’Oreal maske i šampone, a proizvodi godine su Collistar zaštitni sprejevi, što je mojoj svijetloj kosi neophodno tokom vrelih, sunčanih dana.

Neostvarena “frizura” želja? Nema ih. Duga, kratka, sasvim kratka, crna, plava, baš plavacrvena, šiške… sve su bile moje. Sad mirujem na plavoj, njegovanoj srednjoj dužini.

Iznenadni poziv na večeru, a moja kosa nije baš najčistija, šta ću uraditi? Ako baš ne stignem frizeru, izvući ću neki zgodan šešir. Volim ih nositi. Ne želim da me gledaju s lošom frizurom.

Make UP

U mom neseseru trenutno su Shiseido hydro liquid compact puder, Shiseido Sun protection puder, Garnier BB krema, Manhattan korektor, Collistar highlighter, Bourjois rumenilo, Deborah karmin, Max factor crna olovka za oči i crvena za usta, Collistar design maskara, L’Occitane krema za ruke, Elizabeth Arden krema za usne, crveni Kanebo Sensai karmin i neki bezimeni rozi karmini što sam uzela od mame, neke stare Pupa sjene.

Dnevnu rutinu šminkanja ne bih mogla zamisliti bez pudera ili tonirane kreme, korektora i rumenila. Iza njih ide maskara, ali preživjela bih bez nje.

Brendovi kojima vjerujem? Pa krenimo redom: parfemi Chloe, Thierry Mugler, Cavali, Bvlgari, preparativna kozmetika Nivea, Shiseido, Collistar, Clarins, L’Occitane, dekorativna Shiseido, Collistar, Deborah, Clarins, Maxfactor. Vjerujem ja i u Kanebo, ali ga sebi rijetko mogu priuštiti.

Noćna i večernja šminka se kod mene razlikuju po mnogo čemu. Po danu sam jedva našminkana. To su tek dobra podloga, malo tonirane kreme, rumenilo, maskara i sjajilo. Uvečer, ipak, volim napraviti smokey eyes ili staviti crveni karmin. Nikad oboje. I uvijek uz temeljitiji puder u odnosu na dan.

PARFEMI

1. Chloe Love
2. Thierry Mugler Alien Extraordinaire
3. Florabotanica Balenciaga.

 

HOME MADE

Iskreno, nisam baš neki homemade tip, ljeti nakon sunčanja volim namazati kožu maslinovim uljem i limunom, ili na lice staviti masku od meda i cimeta. Kažu mi da je maska od kavijara odlična, što mi je i logično s obzirom na sastav i brojne kreme bazirane na njemu. Baš ću probati.

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Pouzdano znam da nas ono što sadrži mnogo vode i vlakana čini ljepšim i lepršavijim. Voće, na čelu s jabukama i mandarinama, povrće, orašasti plodovi, žitarice, to je temelj zdravlja. Uvijek kad pretjeram s bijelim hljebom ili šećerom osjetim umor i nervozu, tromost tijela i suhoću kože i kose. Vanjsko ne ide bez unutrašnjeg. No, ima jedan sastojak čije ćete djejstvo višestruko osjetiti – cimet! Što se mene tiče – on se u sve miješa.

ZDRAVLJE

Ne jedem usput. Generalno pazim šta jedem. Pijem mnogo biljnih čajeva i uredno spavam. Stavljam cimet i kurkumu u hranu. Ima, nažalost, mnogo toga što činim, a što ne ide u prilog zdravlju.

Svi smo mi predisponirani za oboljenja. Ovaj način života je predisponiran za oboljenja i kao da činimo sve da se ona i dese. Genetika mi je solidna, ne mogu se žaliti.

Borila sam se s raznim zdravstvenim tegobama. No, u ovim godinama me najviše muče degenerativne promjene na kičmi i glavobolje. Moderan život im, nažalost, doprinosi, a ja nastojim vježbati, šetati, ići na masaže i manje pušiti. Nisam bas dosljedna.

Dodatak prehrani koji često koristim je magnezij direct. I mislim da bi ga sve žene trebale koristiti, barem uoči menstrualnog ciklusa.

Kupujete li hranu iz eko uzgoja i vjerujete li da je ona bolja od komercijalne? Ne opsesivno. Ne volim isključivost niti imam vremena ili živaca za nju. Organsko je bolje u smislu da je zdravije i naravno da mi je, kad god mogu, drago kupovati zdravo za svoju porodicu, još ako je s domaćim potpisom… No, znam ja podleći i brzoj, nimalo organskoj hrani, McDonald’su i Nutelli, jer je jednostavno preukusna.

VJEŽBA

Koji sport najviše volim? Gledati skijanje. Prakticirati vožnju bicikla, klizanje…

Ovisi o tome šta želite postići vježbanjem. Za dug, stabilan život, zdravo tijelo i duh, smiraj i sreću, kondiciju i u poznim godinama života najbolja je yoga. Ja sam sve što mi treba pronašla u njoj i trudim se raditi je svakog dana, barem po 10-ak minuta, kući ili u Prana Yoga Studiju. Nisam baš od teretana, tamo mi je sve prenaglašeno, sve je turbo.

DIJETE

Mrzim dijete. I ne vjerujem u njih. Probala sam ih milion i od svih su mi se kilogrami vraćali. Birati zdravo, jesti najmanje pet manjih obroka, ne jesti tri bijele smrti: šećer, sol i brašno, paziti kako kombinirate hranu i kretati se. Jednostavno, promijenite filozofiju i pristup, kakve dijete!

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim… porodicom, smijehom, prijateljima, yogom, a često i čokoladom. Nekad se samo pokrijem po glavi i pustim je da prođe.

Moje anksiozne epizode variraju od onih kad bih najradije pobjegla iz vlastite kože do blage nervoze. Šetam tim putem, ali znam se već jako dobro pa sama sa sobom razgovaram. Pomalo meditiram. I naravno, dišem. Nevjerovatno je da, zapravo, većina nas ne zna disati i da uopće nismo svjesni važnosti i moći pravilnog udaha i izdaha.

Poslije stresnog dana najprije će me opustiti moja Nađa i moj Emir, FB inbox s prijateljima Samirom Poričanin Petrešin i Amirom Alićem, dugotrajno tuširanje, slaganje Lega ili dobra knjiga ili jednostavno san. Prava sam spavalica.

MUZIKOTERAPIJA

Muzika je, u svakom slučaju, izvrsna terapija. Nemoguća je misija izdvojiti jednu pjesmu koju volim. Toliko je fantastičnih pjesama na ovom svijetu, a ja sam zahvalna na tome.

Ali, dvije pjesme me uvijek dignu na ples. “Maroon 5 Move like” Jagger i Oliver Mandić “Nije za nju”.

DUHOVNA HRANA


Dušu hranim knjigom, teatrom, dobrim filmom, ali i druženjem s različitim profilima ljudi. Volim upoznavati ljude, naročito duhovite, dijeliti iskustva i smijati se.

Čitanje uopće je definiralo moj svjetonazor. Ne vjerujem da ijedan ljubitelj knjige može izdvojiti tek jednu. Ljepota je u tome što uvijek otkrivate nešto i nekog novog, što se nekim autorima vraćate i nanovo ih doživljavate, što se i sami mijenjate i sazrijevate, a to uveliko ima utjecaj na vas čitalački ukus. No, u posljednje vrijeme čitam puno o yogi i uviđam kako mi se određeni svjetonazori mijenjaju. Ponajviše oni vezani uz materijalno.

Trenutno čitam “Yoga za zdravlje i ljepotu duha i tijela” Miklec, “I slon iščeznu” /Murakami

Nadahnjuju me svi moji prijatelji. Svi dobri, vrijedni i pošteni ljudi. Svi ljudi koji nisu autistični na ovo što se dešava oko nas. Nadahnule su me mnoge kolege s kojima sam radila, fantastične žene u medijima, pa i nekoliko muškaraca.

“Rad na sebi” je ono što ćemo početi od ponedjeljka. Čini mi se da sam među onima koji si stalno zamjeraju što ne rade više na sebi. Rekla bih da drugima to polazi lakše za rukom nego meni. No, u teoriji sam potpuno saglasna da treba stalno raditi na sebi. Ili uživati u sebi. Najgore je ne raditi ništa, a stalno kritikovati.
Rado bih se riješila nekih ružnih navika poput cigareta. Voljela bih da sam manje eksplozivna, da znam brojati do 10 u sebi. To vam ide korak naprijed, nazad dva. Nije lako mijenjati sebe, ali sve se može kad se hoće.

STRASTI

Moja najveća strast je… mikrofon.
A najteže mi je kontrolirati… strah.

PIĆA

Kafa ili čaj? Ako baš mora jedno, kafa.

Omiljeno alkoholno piće i zašto? Liker od višnje ili čuvena višnjaaaa. Slatka taman kako volim. Takav bi život trebao biti. Opija, ali ne obezglavljuje.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti