“Zlatni Globus”: Ko je glavni kuhar, ko smije imati cijeli sto za sebe, zašto zvijezde jedu bilje s farme u Venturi

Piše: Redakcija

Prošlog vikenda u Los Angelesu je održana 72. po redu dodjela nagrada “Zlatni Globus”. Filmovi “Boyhood” u kategoriji drame, te “Grand Budapest Hotel” u kategoriji komedije dobitnici su ovogodišnjih kipića. “Boyhood” je bio favorit za nagradu u svojoj kategoriji, a osim nagrade za najbolji film, dobio je još dva “Zlatna globusa”: za režiju i najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade za najbolje glumce u kategoriji drame osvojili su Julianne Moore za ulogu u filmu “Still Alice”, te Eddie Redmayne, koji je utjelovio fizičara Stephena Hawkinga u filmu “Teorija svega”. Kada je riječ o komediji, najbolji su bili Amy Adams (Velike oči) i Michael Keaton (Birdman).

Iako je imao najviše nominacija (sedam), filmu “Birdman”, koji je, ustvari, satira o svijetu šoubiznisa, izmakao je Globus za najbolju komediju, bolji od njega je ipak bio “Grand Budapest Hotel”. Za najbolji strani film nagradu je dobio ruski “Levijatan”.

Nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo dobio je George Clooney za svoj rad kao glumac, režiser i aktivist. Na dodjeli nagrada, koja se održava još od davne 1943. godine, nisu važni samo filmovi, već i haljine.

Slično kao i na Oscaru, crveni tepih prostrt je za sve tašte zvijezde, koje su prošle nedjelje u Los Angeles i došle samo zbog toga – da pokažu svoje haljine. A, koga je kamera najviše voljela? Zanimljivo, ne radi se o glumici, već o advokatici za ljudska prava Amal Clooney. Glavna tema svih modnih eksperata bile su njene bijele rukavice koje je nosila uz ubojitu crnu “Dior” toaletu.

“Ili se Amal uplašila virusa, ili je već kontaminirana Hollywoodom” – govorili su modni kritičari. Nikoga pretjerano nije zanimalo to što je njen, daleko poznatiji suprug, George, dobio nagradu za životno djelo, njene rukavice su dobile čak i Twitter račun. Amal je unijela dašak starog Hollywooda i stila Audrey Hepburn.

Pažnju su izazvali i Julianna Margulies i njen zgodni muž Keith Lieberthal. Zvijezda serije “Dobra žena” nije nagrađena za svoju ulogu advokatice Alicie Florrick, ali jeste dobila pozitivne ocjene kritike za izbor haljine, koju je kreirala Ruskinja Ulyana Sergeenko. Margulies i Lieberthal su se vjenčali 2007. godine, imaju šestogodišnjeg sina Kiernana, ali i danas u zaljubljeni i nerazdvojni kao i prvog dana.

Za razliku od dodjele “Oscara” ili “Emmyja”, koji se dodjeljuju u teatrima, “Zlatni Globusi” se dodjeljuju u hotelu. Ovdje glumci imaju priliku da se druže u malo intimnijoj atmosferi, da šapuću, razmijene po koju rečenicu i slično. Sve liči na neku večeru iz snova. A, da bi svi bili zadovoljni, te noći se sipa 600 boca vina, 400 boca šampanjca, kao i 1.500 mini boca šampanjca. Sve uči su bile naročito uperene u kuhara Troyja Thompsona, koji je vodio računa o svečanom meniju.

Za ovu priliku dopremljeno je 40 kilograma bilja s farme u Venturi, 200 kilograma crnog toskanskog kelja, te ogromne količine čuvenog Yukon Gold krompira, kojeg su proizveli i pustili u promet kanadski stručnjaci 1981. godine. Sve to ide u obrok koji je osmislio hotelski glavni kuhar Troy Thompson, a sve upotpunjuje Waldorf salata, i desert iz tri dijela.

Thompson je meni sastavljao još od oktobra prošle godine, i prije nego što je u nedjelju servirao večeru testirao je 60 tanjira. Nastojao je da napravi laganu večeru, vodeći računa da je ovo 2015. godina i da u Hollywoodu ima i vegetarijanaca, vegana i zvijezda koje jedu hranu bez glutena.

Na dodjeli se posebna pažnja poklanja rasporedu sjedenja zvijezda. Ako ih u jednoj kategoriji ima više nominiranih, tada obično svi sjede za jednim stolom, kako bi ih kamera mogla snimati, Clooney, koji je primio Cecil B. DeMille nagradu ove godine, imao je poseban tretman, cijeli sto samo za sebe. Svaki nominirani ima pravo dovesti još jednu osobu, no, to ne znači da oni ne “mole” za koju kartu više.

[nggallery id=699]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti