Otkriveno koliko košta obrazovanje članova britanske kraljevske porodice

Piše: Redakcija

AFP

Odavno je poznato kako je britanskoj kraljevskoj porodici dostupno najbolje moguće obrazovanje u svijetu. Iako je kraljica podučavana kod kuće, mlađi članovi porodice išli su u elitne škole za koje su izdvojene poprilične sume novca, prenosi Insider. U medije je dospjelo  koje škole i fakultete su išli članovi kraljevske porodice i koliko su godišnje plaćali školarinu.

Eton College

Princ Harry i princ William pohađali su Eton College, privatnu školu za dječake, koja je koštala 53.074 dolara godišnje. Ipak, uposlenici ove škole su ispitani 2005., kada je bivši nastavnik izjavio da je pomogao Harryju u varanju na satovima likovne kulture jer je, kako je rekao, bio loš učenik. I Harry i predstavnici škole porekli su tvrdnje nastavnika.

Marlborough College

Kate Middleton, princeza Beatrice i princeza Eugenie išle su na Marlborough College, na kojem je godišnja školarina iznosila 49.357 dolara. Prema opisu na službenoj stranici ove škole, ona je ugodna zajednica u kojoj se ambicija i znanje visoko cijene, u kojoj se slavi kreativnost, prihvaća raznolikost i gdje se svaki učenik ohrabruje i izaziva da bude najbolji što može.

Sveučilište St. Andrews

Kate Middleton i princ William upoznali su se na Univerzitetu St. Andrews gdje su zajedno studirali. Godišnja školarina na njemu koštala 2019. godine 30.780 dolara. Iako je ovo manji iznos od onog koji su dali za srednju školu, u ovo nisu uračunati troškovi života.

Immaculate Heart High School u Los Angelesu

Meghan Markle pohađala je Immaculate Heart High School u Los Angelesu, katolički koledž koji je koštao 17.650 dolara godišnje. Završila ga je 1999. godine, a prošle je godine poslala pismo izvinjenja svojim školskim prijateljicama jer se nije pojavila na 20 godina mature zbog rođenja djeteta dan nakon datuma proslave.

Northwestern University

Meghan je studirala na Northwestern Universityju, gdje je godišnja školarina koštala 54.120 dolara, dok je pansion u kojem je stanovala plaćala 16.626 dolara.

Obrazovanje kraljice Elizabete II.

Kraljica Elizabeta II. nije išla u školu. Ona je dok je bila princeza podučavana od kuće gdje su joj dovođeni privatni učitelji koji su je učili čitati i pisati. Naučila je francuski jezik, imala je satove klavira i plesa i predavanja iz ustavne historije i prava. Nije poznato koliko su koštali ovi satovi.

Gordonstoun School

Princ Philip pohađao je Gordonstoun School, čija je godišnja školarina iznosila 38.921 dolara. U nju su išli i sinovi vojvode od Edinburgha, prinčevi Charles, Andrew i Edward.

Benenden School

Jedina kraljičina kći s princom Philipom, princeza Anne, pohađala je Benenden School, u kojoj danas godišnja školarina iznosi čak 49.524 dolara.

Thomas’s Battersea

Mlađa generacija, princeza Charlotte i princ George, idu u privatnu školu Thomas’s Battersea, koja košta 23.000 dolara godišnje i u kojoj se prakticira jutarnja joga. Princ George ide u nju od 2017. godine, a Charlotte mu se pridružila tamo prošle godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti