Najljepše slike polarnih medvjeda

Piše: Redakcija
Polarni medvjedi su možda najpopularnije životinje na planeti. Tome su svakako doprinijele brojne reklame, filmovi iz žanra fantazije, ali i dokumentarci koji su nas upoznali sa ovim čudesnim životinjama. Iako su najviše korišteni u marketinške svrhe u 21. vijeku, i olako shvaćeni, jedno je sigurno – polarni medvjedi zaslužuju divljenje.
Masivne, velike šape polarnih medvjeda su savršene za dugo i brzo plivanje. Mogu bez prestanka plivati oko 100 kilometara, a zabilježeno je i da su neki od njih otplivali čak 321 kilometar od obale, što je ultimativni rekord u plivanju!Zbog nedostatka hrane okreću se kanibalizmu u svojim redovima, pa nije rijedak slučaj da medvjedica pojede svoju mladunčad zbog nedostatka hrane.
Na svijet ih donose u decembru i januaru, u svojim toplim jazbinama. Skupa s njima u vanjski svijet će izaći u martu. Do tada će mladunci ojačati zahvaljujući majčinom mlijeku. Danas na Zemlji živi oko 32.000 bijelih, polarnih medvjeda. Za razliku od svog smeđeg rođaka, oni ne snivaju zimski san. Mogi podnijeti tempereture do -50 stepeni C. Nevidljivi su infracrvenim kamerama. Mnogo je zanimljivosti vezanih za njihov život, a neke od njih svojim fotografijama nastojao je otkriti irski fotograf David Jenkins. On je proveo deset godina putujući Kanadom i slikajući polarne medvjede. Zahvaljujući njemu naučnici su dosta toga saznali o životu ovih prekrasnih životinja.
[nggallery id=709]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti