Održana dodjela nagrada Bafta 2020.

Piše: Redakcija

AFP

U Albert Hallu u Londonu održana je 73. dodjela BAFTA-inih nagrada. Historijski film ‘1917’, dobio je britansku nagradu BAFTA za najbolji film i najbolju režiju, a među glumcima u nedjelju navečer na 73. po redu svečanosti britanskim filmskim nagradama ovjenčani su Rene Zellweger i Joaquin Phoenix. Priča o Prvom svjetskom ratu već je osvojila dvije nagrade Golden Globes i nominirana je za Oskare.

View this post on Instagram

THE WINNERS 🌟👏❤

A post shared by Michealward_fan (@michealward_fan) on

Redatelj Sam Mendes tako je pobijedio u jakoj konkurenciji Martina Scorsesea za film The Irishman, Todda Philippsa koji je bio nominiran za film ‘Joker’, Quentina Tarantina koji se takmičio filmom ‘Bilo jednom u Hollywoodu’, te Bong Joon-Hoa koji je bio nomiran filmom ‘Parazit’.

Američka glumica Renée Zellweger dobila je nagradu Bafta za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Judy Garland u biografskom filmu ‘Judy’.

Za tu ulogu je Zellweger (50), već osvojila nominaciju za Oskar i ubrala je svoj  Golden Globe. Za BAFTU su se takmičile i Jessie Buckley u filmu ‘Divlja ruža’, Scarlett Johansson ‘Priča o braku’, Saoirse Ronan ‘Kćeri doktora Marcha’, te Charlize Theron ‘Skandal’.

Američki glumac Joaquin Phoenix osvojio je BAFTU za najboljeg glumca za svoju interpretaciju u filmu ‘Joker’. 45-godišnji ameriki glumac također će se takmičiti za Oskara u ulozi Jokera, a osvjanjem BAFTE pomeo je konkurenciju: Leonarda Di Caprija, Adama Drivera, Jonathana Prycea i Tarona Egertona.

Pročitajte još