Muška posla: Pet razloga zašto i on treba vježbati jogu

Piše: Redakcija

Iako je joga izuzetno popularan vid vježbanja, nije tajna da se njome većinom bave žene, dok je muškarci zanemaruju i smatraju da nije prava tjelovježba. No, takvo razmišljanje je daleko od realnosti, obzirom na činjenicu da je joga dobra za zdravlje i mentalnu ravnotežu, a uz to će vam i pomoći da aktivirate duboke slojeve mišića i jače ih oblikujete, što je cilj koji se u teretani teško postiže. Donosimo vam pet razloga zbog kojih bi i muškarci trebali vježbati jogu.

 1. MENTALNO ZDRAVLJE

Joga, prema istraživanjima, pomaže da budemo fokusirani na svakodnevne izazove i sve ono što nas okružuje. Dokazano je da osobe koje vježbaju jogu imaju bolje razvijenu komunikaciju između dijelova mozga koji kontroliraju pažnju.

 2. ZDRAVLJE

Zdravlje i vitalnost su samo neke od dobrobiti joge. Naime, joga vam neće stvoriti mišiće koje ćete izgubiti ako prestanete da vježbate, jer se, kada je ona u pitanju, tjelesna forma postiže postepeno i ogleda se više u držanju tijela, zračenju dobrim zdravljem i raspoloženjem, nego u mišićima.

 3. KANALISANJE STRESA

Jedna od najdragocjenijih stvari koje vam joga donosi jeste sposobnost dubokog opuštanja. Ona doprinosi oslobađanju od stresa i povezuje vas s izvorima snage i energije u vama i oko vas. Pravilno disanje, postizanje pažnje i opuštanje su vještine koje se ne uče lako, ali kada ih savladate moći ćete da ih prakticirate u različitim situacijama.

 4. SEKSUALNA AKTIVNOST

U časopisu „Journal of Sexual Medicine“ objavljeni su rezultati studije u kojoj je dokazano da su muškarci koji su vježbali jogu svaki dan tokom 12 sedmica imali erekcije koje su trajale duže, postali izdržljiviji i tvrde da im se cjelokupno seksualno zadovoljstvo povećalo za 25 posto.

 5. FLEKSIBILNOST

Nakon određenog perioda redovnog vježbanja joge osjetiti ćete kako vam se tijelo izdužuje i postaje fleksibilnije, kao i to da ste dobili mogućnost da pravite pokrete koji su vam se ranije činili nemogućim. Upravo to će vas učiniti još uspješnijim ukoliko se, uz jogu, bavite i drugim sportovima.

 Šta je joga? 

Joga predstavlja skup tehnika i učenja čiji je krajnji cilj samorealizacija i oslobođenje. Ona podrazumijeva fizičke, mentalne i spiritualne prakse, koje doprinose unapređenju psihičkog i fizičkog zdravlja pojedinca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti