Sve je spremno za 92. dodjelu najprestižnije filmske nagrade Oscar

Piše: Redakcija

An Oscar Statue is displayed at the 92nd Annual Academy Awards Governors Ball press preview at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center, in Hollywood, California, on January 31, 2020. (Photo by VALERIE MACON / AFP)

Sve je spremno za dodjelu najprestižnije, najvažnije i najspektakularnije nagrade u svijetu filma, zlatnih Oscara. Ovogodišnja je dodjela 92. po redu u historiji održavanja, a svečana ceremonija održat će se 9. februara u Dolby Theatreu u Los Angelesu s početkom u 17 sati, to jeste u 2 sata 10. februara po našem vremenu, gdje ćemo vidjeti svu filmsku elitu i zvijezde čije imena nešto znače u svijetu zabavne industrije današnjice.

Ipak, svi pogledi bit će usmjereni na glavne zvijezde dodjele, sve one koji su zaradili prestižne nominacije i koji se nalaze u utrci za osvajanje zlatnog kipića. Među njima se svakako istaknuo Film ”Joker” s čak 11 nominacija, uključujući onu za najbolji film, najboljeg glumca i najboljeg redatelja, a među onima koji su osvojili njih više također su i filmovi ”Once Upon a Time in Hollywood”, ”1917” i ”Parasite”. Uz njih za najbolji film konkuriraju i “Ford vs Ferrari (aka Le Mans 66)”, “Jojo Rabbit”, “Little Women”, “Irishman” i “Marriage Story”.

Joaquin Phoenix zahvaljujući ulozi Jokera našao se na listi nominiranih muških glumaca za najbolju mušku ulogu u istoimenom filmu i tako se pridružio Adamu Driveru za najbolju ulogu u filmu “Marriage Story”, Leonardu DiCapriju u filmu “Once Upon A Time In Hollywood”, Antoniju Banderasu za ulogu u filmu “Pain” i Jonathanu Pryceu za ulogu u filmu “Two Popes”.

Oscar za najbolju žensku ulogu otići će u ruke Saoirse Ronan za film “Little Women”, Charlize Theron za ulogu u filmu “Bombshell”, Renee Zellweger za “Judy” ili pak Scarlett Johansson, koja je uz najbolju žensku ulogu u filmu “Marriage Story” nominirana i za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Jojo Rabbit”. Bit će to večer puna uzbuđenja, dobrih filmova, ali i dobre zabave koju, vjerujemo, niko ne želi propustiti.

Pročitajte još