Sabahudin Topalbećirević: Moj kulturni vodič

Piše: Redakcija

Sabahudin Topalbećirević, jedan od najpoznatijih sportskih komentatora u Bosni i Hercegovini, čiji glas se čuo s najprestižnijih sportskih događaja, otkrio nam je omiljenu knjigu, događaj kojem se raduje, muziku uz koju se opušta, te omiljeni film i seriju.

 

KNJIGA

Ima ih više uglavnom su to biografije velikih sportista, to me najviše zanima. Ako bih morao izdvojiti jednu to bi onda bila biografija „Sir“ Alexa Fergusona, škotskog fudbalskog trenera i bivšeg igrača. Knjiga je ispisana često duhovitim crticama iz njegovog života i puna iskrenih pogleda na život. Prikazuje njegovu borbu kroz život, siromaštvo u kojem je odrastao…

SERIJA

Izdvojio bih seriju „Prison break“ u kojoj se radnja odvija oko dvojice braće, gdje je jedan osuđen na smrtnu kaznu za zločin koji nije počinio, a drugi brat ga pokušava spasiti i razrađuje plan kako će on pobjeći iz njega.  Također mi se sviđa i turska serija „Žena“ koju vrlo rado pogledam.

MUZIKA

Od muzike slušam što se kaže sve i svašta. Najdraže grupe osamdesetih su mi bile „Bijelo dugme“, „Film“, „Parni valjak“, „Azra“, a danas su to izvođaći poput Dine Merlina, Halid Bešlića, Zdravka Čolića, kojeg sam slušao i osamdesetih i dan danas.

FILM

Volim dobre trilere i akcione filmove. Ukoliko moram izdvojiti jedan, onda je to film iz osamdesetih „Vod smrti“. Priča se temelji na ratnim iskustvima iz Vijetnamskog rata. Fantastična glumačka postava za koju su nagrađeni i sa četiri Oscara. Sve preporuke za one koji ga nisu pogledali.

DOGAĐAJ

Više pratim sportske događaje tako da je Međunarodni sportski simpozij “Simposar Sarajevo” na prvom mjestu, ali je generalno najbolji i najorganizovaniji događaj u BiH definitivno Sarajevo Film Festival, i vrlo rado ga posjećujem.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti