Restoran “Klopa”: Vječno proljeće u srcu Sarajeva

Piše: Redakcija

Zdrava radoznalost će biti neumoljiva, kad Amir Zec Vuk nešto napravi, onda to smjesta morate otići vidjeti. Nisam se ni malo otimala, već drugi dan po otvorenju porodičnog restorančića “Klopa” u društvu sjajnog fotografa Fuada Foče (jer će slika najbolje pokazati ono o čemu pričam), stajala sam pred širokim osmijehom po kojem je poznat ovaj sarajevski arhitekta.

klopa-web1

Međutim, osmijeh je krasio neko drugo lice – njegove kćerke Ade, identičan ali mlađi.

– Tata i moj brat Mak, koji je student arhitekture, radili su unutrašnjost restorana, ali ja sam šefica. Restoran ćemo voditi Mak, naš rođak Vedad Kičević i ja – objašnjava nam Ada.

Kreativni kvartet stvorio je pravu oazu u srcu Sarajeva. Dominiraju drvo i svjetle boje.

klopa-web6

– Svi mi koji smo odrasli u Sarajevu dobro znamo da su naši lokali mračni, podrumski. Uvijek silazimo niz stepenice kad negdje idemo. E, pa ovo je drugačije. Imat ćete dojam kao da je uvijek proljeće – priča nam Ada, inače apsolventica na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

klopa-web4

Kljukuša, pice, odrezak od tune i lososa, vinogradska i ostale vrste salata, čorbe i jela iz šerpice samo su dio ponude ovog slatkog restorana. I da, sve po prihvatljivim, gotovo fast food cijenama.

– Sosovi po našoj, tajnoj recepturi, krušna peć, peciva koja radimo s heljdinim i pćeničnim brašnom sa naših vodenica, domaći sastojci čine da ova hrana bude posebno ukusna kaže nam Ada.

klopa-web3

Toplo, svijetlo, pomalo rustikalno – prvi je dojam o prostoru restorana “Klopa”. Obilje drveta, česma pored vrata, stvarne (a ne plastične) biljke, drvo mandarine, šerpice kakve su imale naše nane, šarene prostirke na klupama…čine da se zaista osjećaš ugodno.

Zašto je dobro kćerka Amira Vuka

Biothenologija i genetičko inžinjerstvo su evetualne teme za diplomski na Farmaceutskom fakultetu. Ada je zainteresirana za taj dio svoje struke ali neće s manje žara raditi za “Klopu”. Zašto je dobro biti kećrka Amira Zeca Vuka, pitali smo je?

– Svaki dan nešto novo naučim i to ne samo o arhitekturi, već o životu i sjajno kuha, pun je razumjevanja i vjeruje u mene i brata – dodaje Ada.

klopa-web2

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti