Kako se grudi mijenjaju u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim

Piše: Redakcija

Žensko tijelo se mijenja sa godinama i nijedna žena nije imuna na to. Promjene se dešavaju na cijelom tijelu, a posebno na grudima. Veoma je važno da znate kakve promjene možete očekivati kako starite. Donosimo one najčešće koje možete očekivati u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama.

Žene u dvadesetim godinama

Drastične promjene. Većina promjena u organizmu žena dešava se u ovom periodu. Dolazi do usporavanja metabolizma, te do gubljenja ili dobijanja kilograma. Veličina grudi će se promijeniti, bilo da smršate ili se udebljate. U dvadesetima veliki broj žena ostane u drugom stanju. Samim tim grudi se povećavaju, jer dobijate na težini, a i organizam “priprema” grudi za dojenje. Nakon poroda te prestanka dojenja, grudi se mogu smanjiti ili čak biti veće nego u odnosu na period prije trudnoće. Također, moguće su promjene na areolama koje postaju tamnije, a bradavice veće i čvršće. Međutim, nakon poroda, najčešće se sve vrati kako je bilo i prije.

Pojava benignih izraslina i kvržica. Fibrocistične promjene čest su problem kod žena u dvadesetim godinama, a karakterišu ih pojave benignih kvržica u jednoj ili obe dojke. Također, česti su i problemi u menstrualnom ciklusu kada dolazi do povećane proizvodnje estrogena. To izaziva naticanje izraslina, koje su inače normalne veličine. Ako u tom periodu osjetite izraslinu koja je jako bolna na dodir, to je vjerovatno zbog fibrocističnih promjena, a ne zbog nečeg opasnog po zdravlje. U svakom slučaju, obratite se doktoru ako osjetite neke drastične promjene.

Žene u tridesetim godinama

Pojava strija i opuštanje grudi. Kod velikog broja žena, nakon poroda često se može desiti da se grudi opuste zbog naglog dobijanja te gubljenja kilograma. Također, to može dovesti i do pojave strija, kako na stomaku, tako i na grudima.

Žene u četrdesetim godinama

Grudi postaju mekše. U četrdesetim godinama žene već polako ulaze u menopauzu, te organizam proizvodi manju količinu estrogena. Tada grudi prolaze kroz proces involucije što znači da tkivo u dojkama prelazi u masnoću te one postaju mekše. Često se desi da obje dojke istovremeno ne prolaze kroz isti proces pa se nemojte iznenaditi ako jedna bude mekša od druge. Također, moguće su pojave kvržica. Ako je kvržica mekana, nemate razloga za brigu. Međutim, ako osjetite da je na dodir veoma tvrda, obavezno se obratite doktoru. Isto tako, dobro bi bilo da naučite kako da sami pregledate grudi, jer biste na taj način na vrijeme uočili eventualni problem.

Smanjenje gustoće. Žene u četrdesetim često dožive opuštanje grudi (ptosis) i to nakon velikog gubitka težine ili zbog trudnoće. Međutim, velika mogućnost je da će se to desiti prirodno, prilikom starenja. Elastičnost grudi će se smanjiti, jer organizam proizvodi manje kolagena koji je zadužen da grudi budu čvrste i podignute. Također, u ovom periodu se smanjuje gustoća grudi. Doktori preporučuju mamografiju nakon 40. godine, jer zbog smanjene gustoće grudi mnogo lakše mogu vidjeti ako postoji neki problem.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti