Mrštite se na limun? Greška! Nasmijte se zdravlju

Piše: Redakcija

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na Planeti. Štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati super-hranom. Zbog toga smo vam pripremili i nekoliko super recepata s ovim voćem. Probajte, bez mrštenja

Sirup od limuna

limun2

Sastojci: 5 limuna, 1,5 kg šećera, 1,5 l vode, 40 g limunske kiseline

Priprema: Skuhajte sirup od šećera i vode, neka vrije pet minuta. Dobro operite limune, osušite i na tanko ogulite nožem. Korice stavite u sirup i kuhajte 15 minuta. Dodajte sok iscijeđenih limuna i limunsku kiselinu te odmah maknite s vatre. Sok procijedite, napunite boce i dok su još vruće zatvorite.

Pljeskavice od lososa s limunom

limun3

Sastojci: 750 g fileta lososa, narezanog na komade, 1/3 šoljice nasjeckanog svježeg peršuna, 2 supene kašike prezle, 2 supene kašike nasjeckanog luka, 2 čajne kašike začina za morske plodove, 1 limun, iscijeđen, so i mljeveni crni biber po ukusu, 1 supena kašika maslinovog ulja

Priprema: U sjeckalicu za hranu stavite komade lososa, peršun, luk, prezle, začin za plodove mora, sok od limuna, so i biber. Kada je losos usitnjen, smjesa je gotova. Smjesu od lososa oblikujte u četiri pljeskavice. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje do srednje visoke temperature. Pržite pljeskavice dok ne poprime zlatnosmeđu boju (oko 4 minute sa svake strane).

Supa s rižom, mrkvom i limunom

limun4

Sastojci: 1 maleni luk, 2 supene kašike putera, 100 g riže dugog zrna, 1 l supe od povrća, 1 čajna kašika soli,  1/2 čajne kašike bijelog bibera, 1/2 čajne kašike naribanog muškatnog oraščića, 150 g mrkve, 3 limuna, 3 supene kašike vrhnja

Priprema: Ogulite i nasjeckajte luk, te dinstajte na puteru dok ne postane proziran. Dodajte rižu, dobro promiješajte i nastavite dinstati pet minuta, miješajući. Dodajte supu od povrća, pustite da prokuha i kuhajte 20 minuta. Začinite solju, biberom i naribanim muškatnim oraščićem. Očistite mrkve i narežite ih na kockice. Stavite u supu i kuhajte pet minuta. Ocijedite sok dva limuna i dodajte ga u supu. U tekućinu umiješajte vrhnje i pustite da provri. Preostali limun operite u vrućoj vodi i narežite ga na tanke kriške. Supu u tanjirima ukrasite kriškama limuna.

Piletina s limunom i ruzmarinom

limun5

Sastojci za marinadu:  800 g pilećih bataka, 1 kašičica naribane korice limuna,  2 kašike limunovog soka, pola kašičice naribanog đumbira, 3 čehna bijelog luka, 1 kašika narezanog ružmarina, 1 kašičica senfa estragon; Za umak: 5 kašika maslinovog ulja, 175 ml vode, 2 kašičice gustina, 100 ml bijelog vina, 2 kašičice mješavine suhih začina, biber

Priprema:  Batke operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu. Zajedno pomiješajte koricu i sok limuna, đumbir, protisnuti bijeli luk, ružmarin i senf, pa sve izmiješajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. U tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga, dodajte mariniranu piletinu i popecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili gustin, dolijte vino i dodajte začine, pobiberite, promiješajte i prelijte preko pečene piletine. Pustite da umak prokuha na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano dinsta 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a umak zgusnuti.

Limun cheescake

limun6

Sastojci za podlogu: 250 g keksa Grancereale s kakaom, 100 g putera; Žuta krema: 600 g krem sira, 3 jaja, 5 kašika šećera, sok jednoga limuna, korica dva limuna; Bijela krema: 2 čaše pavlake, 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer

Priprema: Izlomite kekse pa ih zajedno s puterom narezanim na kockice stavite u multipraktik, neka se sve poveže. Kalup za torte obložite masnim papirom te utisnite podlogu od keksa i putera. Pecite na 170 stepeni pet minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi. Miksajte sir i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Dodajte sok i koricu limuna i promiješajte. Izlijte smjesu na podlogu od keksa. Pecite na 175 stepeni 15-ak minuta, a onda temperaturu spustite na 160 stepen i pecite još deset minuta. Nakon pečenja ostavite tortu nekoliko minuta u odškrinutoj pećnici, a onda je izvadite i ostavite da se ohladi. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom i pažljivo premažite tortu. Vratite u rernu i pustite da se na 150 stepeni peče otprilike pet minuta. Neka se torta ohladi na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u frižider preko noći

Američka pita od limuna

limun7

Sastojci za biskvit: 250 g brašna, 125 g listića hladnog putera, prstohvat soli, 4 kašike kristal šećera, 4-7 kašika hladne vode: Fil: 250 g kristal šećera, 100 g gustina (skrobnog brašna), rendana kora 4 srednja limuna, 180-200 ml limunovog soka (4 limuna), 600 ml vode, 4 žumanjca; Šam: 6 bjelanjaca, 200 g kristal šećera

Priprema: Za biskvit pomiješajte brašno, so i šećer.  Ubacite listiće hladnog putera i utrljajte ih u brašno. Sipajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, kako biste povezali masu. Oblikujte kuglu, spljeskajte je rukama u oblik kruga i stavite u kesu pa u frižider na 30 minuta hlađenja. Na papiru za pečenje oklagijom razvucite tijesto u oblik kruga prečnika 27 centimetara. Prebacite u kalup za tart tako da je papir okrenut na gore i skinite papir. Utapkajte tijesto na dno ivice, a može vam i sasvim malo prelaziti na sam obod. Izbockajte ga viljuškom i vratite u frižider na još 30 minuta hlađenja. Pecite na 180 stepeni 14 minuta. Za fil u dubljem loncu pomiješajte šećer, gustin, koru limuna i sipajte vodu. Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne dobije gustina kao za puding. Sklonite bjeličasti krem sa šporeta kada je na minut da bude gotovo, sipajte limunov sok i žumanca. Ukuhajte još koji  minut na šporetu uz stalno mešanje. Sipati vruć fil na mlaku koru. Šam: Umutite bjelanjca sa šećerom u čvrst šam. Rasporedite šam preko vrućeg fila tako da ima karakteristične bodljice, šiljke. Pecite na 160 stepeni dok šam ne porumeni. Ohlađeni tart stavite u frižider i servirajte ga sutradan.

Oblatna s kremom od limuna

limun8

Sastojci: 4 žumanjca, 4 bjelanjca, 250 ml soka od limuna, ribana korica jednog limuna, 1 dl soka od jabuka,100 g šećera, 3 kašike gustina, 150 g margarina, 3 ili 5 listova oblatni, šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema: Miksati žumanjca sa šećerom, sokom od limuna i jabuke, ribanom koricom limuna i gustinom te skuhati na pari dok se smjesa ne počne odvajati od stijenki lončića. Bjelanjca izmiksati u čvrst snijeg te ih umiješati u smjesu sa žumanjcima. Pokriti aluminijskom folijom i staviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Margarin sobne temperature dodati ohlađenoj kremi i izraditi. Podijeliti kremu na onoliko dijelova koliko ima listova oblatni i filovati. Posuti šećerom u prahu i ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom preko noći

Đumbir limunada (iz Alnatura kuharice)

limun9

Sastojci (za 5 čaša): 150 g đumbira, 4 velike kašike Alnatura smeđeg šećera, 1 limeta, 5 velikih kašika Alnatura soka od limete, 1 l mineralne vode, 1 grančica svježe mente, kocke leda

Priprema: Đumbir oguliti, sitno naribati i pomiješati sa svijetlim smeđim šećerom. Oguliti koru limete i dodati. Smjesu kašikom ili u avanu dobro usitniti. Nasuti sok od limete i vodu te ostaviti bar jedan sat da odstoji. Limetu izrezati na fine krugove, limunadu procijediti u kriglu, servirati s kockicama leda, svježom mentom i kri

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti