Kraljica Elizabetha napustila London

Piše: Redakcija

AFP

Kraljica Elizabetha II i njen suprug, princ Philip napustili su London. Vanredna situacija zahvatila je i britansku kraljevsku porodicu, zbog čega je 93-godišnja kraljica odlučila otputovati u dvorac Windsor. Spakovala je svoje stvari i na neodređeno vrijeme otišla na sigurno. Iako je prvi u redu za krunu princ Charles, ona je “palicu predala” unuku, princu Williamu, jer je on ipak mlađi i postoji manja šansa da se zarazi Corona virusom, pišu strani mediji.

Naime, već nekoliko dana se razmatralo kako postupiti u ovoj novonastaloj situaciji, koja je kao i ostatak svijeta, zahvatila i Veliku Britaniju. Iako u spomenuti dvorac inače putuje za Uskršnje praznike, ove godine je zbog svega što se događa, odlučila otići ranije. Nakon što se smjestila, javnosti se obratila putem službenog saopštenja, koje je objavljeno na društvenim mrežama.

– Philip i ja stigli smo danas u Windsor, jasno nam je da je pred nama težak period i da je cijela zemlja i ostatak svijeta u velikoj brizi za zdravlje. Svima nam je savjetovano da promijenimo svoju uobičajenu svakodnevicu i prilagodimo se novonastaloj situaciji. Trebamo čuvati svoje zdravlje i misliti na ostale, na cijelu našu zajednicu, a posebno na one najosjetljivije. Mnogi od nas trebat će pronaći nove načine da ostanu u kontaktu s voljenima i porodicom te da ih osiguraju od opasnosti. Uvjerena sam da smo spremni na taj izazov. Možete biti sigurni da smo moja porodica i ja spremni odigrati našu ulogu u ovom svemu. – iskrena je bila kraljica Elizabetha, koja je u nastavku sve pozvala na odgovorno ponašanje. 

View this post on Instagram

‘Keeping Norfolk’s feet dry’ is how staff at Wolferton’s Pumping Station describe their work. Today, The Queen opened a newly rebuilt facility 72 years after her father, King George VI, opened the original station on 2nd February 1948. The Station sits within the Sandringham Estate, home to Sandringham House – the private residence of The Queen and the Royal Family. King George VI opened the pumping station shortly after WWII, to enable the surrounding marshland, which sits below sea level, to be drained, dried out and farmed. Her Majesty toured the new station, which has been rebuilt over the past 18 months to create a more environmentally friendly facility to better protect its local wildlife, including nesting birds on the neighbouring marshes.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti