Italijani pjesmom i muzikom bore se s izolacijom i opasnim virusom

Piše: Redakcija

AFP

Corona virus u svijetu, a sve više i u našoj zemlji uzima maha. Ovaj, nimalo bezazleni virus, zatvorio je škole, ljude zatvorio u stanove, lišio ih ispijanja kafe na proljetnom suncu, ali im je ostavio slobodan duh i jedinstveno vrijeme koje mogu provesti sa svojim voljenim osobama. Kako su Italijani poznati po tome da vole druženje, čak i u ovako teškoj situaciji, našli su način da to omoguće. Izolirani Italijani sa svojih balkona i prozora punim plućima pjevaju o ljubavi i životu.

Iz svih regija odzvanja nacionalna himna ‘Fratelli d’Italia’ koja je na play listi balkonskih koncerata top broj jedan, no svaki grad, svaka ulica ima svoj popis najpopularnijih pjesama. Na balkonskom repertoaru nema čega nema – od italijanskih kancona, preko opernih arija do navijačkih budnica. Neki Rimljani izvukli su iz ormara trube i saksofone, drugi uključili električne gitare, a treći lupaju loncima i poklopcima o čemu je objavljeno na hiljade videozapisa na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

Na Sardiniji su uzeli harmonike, a stanovnici Trastaverea, dijela Rima u kojem se između kuća na tiramolima suši upravo oprana roba, zapjevali su “Grazie Roma”, Antonella Vendittija. S nekih su se balkona čuli i taktovi  Georga Gershwina “Summertime”. Stanovnici glavnoga grada regije Emilia-Romagna, Bologne koja se diči jednim od najstarijih univerziteta u svijetu, a koju još nazivaju i ‘crvena Bologna’, strah od koronavirusa tjeraju poznatom starom partizanskom pjesmom “Bella Ciao”.

https://www.facebook.com/Pages.DailyPictures/videos/211661509922815/?v=211661509922815

U srcu prelijepe Toskane, Sieni, stanovnici su pjevali tradicionalni Canto della Verbena, i “E mentre Siena dorme” ( I dok Siena spava), a odjekivala je i “Vive Siena”. Na krajnjem jugu u Napulju pjevala se “Abbracciame”, Andrea Sannina. Balkonski koncerti po cijeloj Italiji započeli su jučer zvučnim ‘Flash mobom’ koji je na Facebooku pokrenuo ulični bend FanfaRoma, a koji je za nekoliko sati postao više nego viralan i na stotine tisuća puta podijeljen.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti