Koju mračnu tajnu krije zanosni pogled Elizabeth Taylor?

Piše: Redakcija

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/BpP2Aljh20u/

Dobro je poznato da su oči jedne od najljepših žena u historiji filma bile ljubičaste, ali to nije jedina tajna koju su one krile. Elizabeth Taylor bila je poznata, kako po svom talentu tako i po gotovo nestvarnoj ljepoti. Njeno ime i danas se nalazi na svakoj listi najljepših žena svijeta, a osvojila je srca nekih od najpoželjnijih muškaraca u Hollywoodu.

Jedan od njenih vodećih aduta bio je prodoran i zanosan pogled, dijelom zahvaljujući plavoljubičastim očima kakve još nisu viđene u svjetskoj kinematografiji. To, međutim, nije sve, Elizabeth je imala i duplo više trepavica nego većina, i to raspoređene u četiri reda.

U pitanju je posljedica mutacije FOXC2, gena koji utiče na razvoj brojnih tkiva kod embriona. Ovakve mutacije povezuju se s brojnim problemima, najčešće s limfedem-distihijaznim sindromom, nasljednim oboljenjem koje dalje izaziva poremećaje limfnog sistema. Mutacije u vidu dvostrukih redova trepavica nisu uvijek onakve kakva je bila Elizabethina. Dok je ona uvijek na prvi pogled izgledala kao da je našminkana i kada nije bila, u pojedinim slučajevima trepavice rastu unutra i mogu da oštete rožnjaču. Istraživanja su pokazala da 7 % osoba koje imaju limfedem-distihijazni sindrom pate i od urođenih srčanih mana. Elizabeth Taylor dugo se borila sa srčanim problemima, 2009. godine je operisala srce, a dvije godine kasnije je preminula usljed srčane insuficijencije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti