Stručnjak objasnio zašto su sapun i voda najbolji u prevenciji Corona virusa

Piše: Redakcija

Virolog John Williams, šef odeljenja za pedijatriju i infektološke bolesti na Univerzitetu u Pittsburghu, za “CNN” objasnio je zašto je važno prati ruke redovno i na koji način.

– Postoje četiri Corona virusa koja cirkulišu u ljudskom tijelu regularno, svake godine. Uglavnom su uzrok prehlada, zapravo tri vrste uobičajene prehlade koje nisu smrtonosne za ljude. – kaže Williams

Sapun i topla voda

Zašto su baš sapun i topla voda najednostavnija stvar u prevenciji? Pod mikroskopom, Corona virus ima bodljikave krajeve poput krune. Ispod bodljikavog dijela na površini nalaze se lipidi, odnosno masti.

– Pokušajte da očistite puter sa posuđa samo sa vodom, ali on se neće skinuti. Potrebno vam je sapunice da razgradi mast. Sapun ili akohol su veoma efektni u razgradnji masnoća koje oblažu virus. Na taj način virus postaje neaktivan tako da ne može da se veže za ćelije organizma čoveka. – objašnjava Williams.

Tokom pranja ruku važno je da se trljaju jer na taj način se pravi više sapunice i poslije 20 sekundi onemogućava bakterijama i virusima da se lijepe za površine. Virolog kaže da pranje ruku hladnom vodom nije problem, ali da je efikasnija topla.

– Hladna voda će obaviti posao, ali da bi napravili veću pjenu na rukama potrebna je toplija voda, a sapunica je bitna u otklanjanju virusa. – dodaje on.

Dezinfekcija na bazi alkohola

Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola su efektna ako se upotrebljavaju ispravno.

– Potrebno je da sadrže najmanje 60% alkohola u sebi. Alkohol je taj koji ubija virus. Važno je da uzmete dovoljno dezinfekcionog sredstva kako bi bila pokrivena cijela šaka, i obavezno između prstiju protrljati preparat. Hemijski, alkohol razbija membranu bakterija i virusa. Alkohol je odličan za uništavanje bakterija, ali ne može da sapere stvari. Ako je neko kihnuo u šaku, moraće da uzme mnogo više sredstva kako bi bakterija ili virus bili neaktivni. Kad su ruke u pitanju, bolji izbor su sapun i topla voda. – zaključuje virolog.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti