Kako pravilno očistiti i zaštititi nakit za vrijeme pandemije Corona virusa

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-NfKS_B5nE/

Budući da Corona virus može danima biti aktivan na površinama i predmetima, u ovom trenutku potrebno je očistiti sve predmete na kojima se eventualno može pronaći. Ako peremo ruke najmanje 30 sekundi, po prirodi ćemo ukloniti nakit i ostaviti ga sa strane, a zatim ponovo staviti na ruke. Međutim, ovo nije najučinkovitiji način za rješavanje situacije jer nakit lako može prenijeti virus. Najlakša opcija bila bi potpuno prestati nositi nakit, ali za ljude koji se još uvijek nisu spremni nositi s idejom uklanjanja vjenčanog, zaručničkog prstenja i sličnog nakita sentimentalne vrijednosti, potrebno je poduzeti određene korake kako bi se osigurali da vaš nakit nije kontaminiran.

Prvi korak predstavlja odvojeno pranje prstenja antibakterijskim sapunom, u isto vrijeme kada bismo oprali ruke. Korištenje sredstava na bazi alkohola, nakitu od safira, rubina, akvamarina, granata i dijamanta neće naškoditi. Međutim, jednom kad alkohol u otopini sredstva za dezinfekciju ispari, postoji vjerojatnost da će preostali sloj filma pridonijeti umanjivanju sjaja dragog kamenja. Zbog toga se preporučuje da prstenje natopite u mlakoj sapunastoj vodi, a zatim ga isperete čistom hladnom vodom kako biste uklonili svaki površinski sloj. Nakon konačnog ispiranja prstenje stavite na meku upijajuću krpu kako bi spriječili pojavljivanje mrlja od vode na površini dragog kamenja. U zaštiti nakita od moguće kontaminacije, savjetuje se izbjegavanje upotrebe sredstava na bazi hlora radi zaštite zlata. Hlor napada bakar koji se može naći u zlatnim lemilicama i doprinosi da spojevi lemljenja postanu krhki i prikazuju promjenu boje.

Ako ste tokom dana bili prilično aktivni i ruke su često dolazile u dodir s mnogim površinama ili predmetima koji možda nisu prethodno obrisani i dezinficirani, prstenje možete namočiti i u alkoholnu otopinu. Antibakterijske maramice su još jedna alternativa, jer njima možete pažljivo obrisati prstenje kao i s dezinfekcijskim sredstvima u spreju.

Pročitajte još