Naučnici naveli 6 važnih postupaka za spriječavanje infekcije Corona virusom

Piše: Redakcija

AFP

U radu “Seasonality of Respiratory Viral Infections”, objavljenom u naučnom časopisu “The Annual Review of Virology”, grupa naučnika sa Univerziteta Yale, Univerziteta u Cirihu i sa Howard Hughes zdravstvenog instituta, predvođena doktorom Moriamom, objavila je rezultate istraživanja koji apostrofiraju značaj prirodnih mehanizama prevencije širenja respiratornih virusa, a među njima i virusa Covid – 19.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FcRJKBgf-/

Članak se oslanja na rezultate istraživanja ranije objavljenih studija na životinjskim modelima, ali i rezultate kliničkih studija koje ističu da je relativna vlažnost od 50% optimalna za funkcionisanje disajnog sistema kod ljudi, ali i zaštitu od virusnih infekcija. Prethodno su Moriamove kolege sa Univerziteta Yale utvrdili na životinjskom modelu da niska vlažnost ima trostruki negativni učinak na širenja respiratornih virusnih infekcija: onemogućava regeneraciju specifičnih ćelija sa trepljama, čime se posljedično onemogućuje uklanjanje virusa ili drugih patogena i zaključno – usporava se ili blokira slanje signala inficiranih ćelija prema susjednim ćelijama o nadolazećoj virusnoj opasnosti. S druge strane, Moriama sa saradnicima posebno ističe da vanjski činioci poput temperature i vlažnosti imaju važnu ulogu u aktivaciji i moduliranju urođene, ali i stečene (adaptivne ili specifične) imunosti.

Najsnažnija prirodna barijera u vezi sa disajnim sistemom je nosna sluznica čije ćelije imaju treplje na površini, a ključna im je uloga odstranjivanje čestica i organizama obloženih sluzi, čime se preventivno spriječava invazija donjeg disajnog sistema. Vazduh koji udišemo mora biti dovoljno vlažan da bi smanjili rizik od zaraze. Autori u preporukama ističu sljedećih šest postupaka važnih za spriječavanje širenja infekcija izazvanih respiratornim virusima:

  • održavanje vlažnosti u prostorijama na visini 40-60 %,
  • provjetravanje zatvorenih prostora,
  • nošenje zaštitne maske koja dodatno zadržava temperaturu u nosnoj sluznici i potrebnu vlažnost,
  • uzimanje vitamina D koji tipično nedostaje zimi zbog manje izloženosti suncu,
  • dovoljno sna (više od 7 sati sna),
  • redovno pranje ruku sa ciljem prevencije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti