Ništa bolje za doručak, mršanje i prevenciju brojnih bolesti

Piše: Redakcija

Grejp sadrži gotovo 90 posto vode, a također je dobar izvor vitamina C i kalija, kao i cijela porodica citrusnog voća. Sada traje njegova sezona i šteta je ne iskoristiti tako zdravu voćku.


Studija sa univerziteta Berkeley potvrdila je kako grejp pomaže kod mršavljenja. Kod hrane koja ima visok udio masnoće čaša soka od grejpa prije jela može smanjiti mogućnost debljanja za petinu. Takozvana grejp-dijeta, u kojoj oni koji pokušavaju izgubiti na težini trebaju popiti čašu soka uz svaki obrok, poznata je od 1930., ali je postala popularna 70-ih godina prošlog stoljeća.

Naučnici od tada rade razne studije i testiraju učinke ovog voća na miševima vide potiče li grejp brži rad metabolizma. Tako su u ovoj studiji miševi koji su pili sok od grejpa prije masne i kalorijske hrane imali 18 posto manju težinu od skupine koja nije konzumirala grejp.

Da je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, tvrdi još jedna od mnogobrojnih studija objavljena u Journal of Medicinal Food. Pokazala je da su ispitanici smršali gotovo dva kilograma više od ostalih ako su tri puta dnevno, prije svakog obroka, pojeli pola grejpa. Takav način prehrane trajao je 12 sedmica.

Osim što je grejp odlična zimska namirnica koja jača imunitet zahvaljujući vitaminu C, ima i još nekoliko drugih prednosti. Neke od njih su ta da može spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca, bolesti desni, a dobar je i u prevenciji karcinoma.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti