Trump nije oduševljen dolaskom Meghan i Harryja: SAD neće plaćati njihovu zaštitu

Piše: Redakcija

 AFP

Premda su Veliku Britaniju napustili zbog selidbe u Kanadu, epidemija korona virusa je Meghan i Harryja uputila u njen rodni grad Los Angeles. U SAD su privatnim avionom uspjeli sletjeti tek nekoliko sati prije nego su granični prijelazi službeno zatvoreni. Prema izvorima bliskim paru, nakon što je obznanjena vijest kako princ Charles boluje od korona virusa, Harry je poželio otputovati kući kako bi bio uz oca, no Meghan se strogo protivila toj ideji.

Meghan se vraća kući

Iako su živjeli na izolovanom otoku nedaleko od Vancouvera, nekadašnji vojvoda i vojvotkinja od Sussexa odlučili su se preseliti u Los Angeles, a upravo ondje borave Meghanina majka Doria i njeni najbliži prijatelji. Vjeruje se kako je upravo suprug njene bliske prijateljice, dizajnerice Mishe Nonoo, paru omogućio boravak u luksuznoj vili smještenoj u zatvorenoj zajednici poznatoj kao “Malibu Colony”.

AFP

O selidbi se oglasio i američki predsjednik

 No, njihov odlazak u SAD nije blagonaklono dočekan u dijelu britanske, a ni američke javnosti. O svemu ovome oglasio se i sam američki predsjednik Donald Trump, koji je u svom stilu putem “Twittera” poručio kako im ne namjerava plaćati osiguranje.

– Veliki sam prijatelj kraljice i Ujedinjenog Kraljevstva. Javljeno je kako će Harry i Meghan, koji su napustili Kraljevstvo, ostati trajno u Kanadi. Ali, napustili su Kanadu i stigli u  SAD. No, SAD neće plaćati njihovu zaštitu. Moraju je platiti sami! – napisao je Trump na “Twitteru”.

Ovakva Trumpova reakcija mnoge nije iznenadila, budući da je s Meghan već godinama “na ratnoj nozi”, a razlog je taj što ga je glumica u telefonskom intervjuu prozvala “mrziteljem žena” i “djeliteljem naroda”. A nedavno je u javnost izišao i Harryjev intervju u kojem je, ne znajući da ga snimaju za lažni poziv, iskreno priznao kako Trumpovu politiku smatra pogrešnom te napomenuo kako zbog poticanja teške industrije i nebrige oko okoliša nosi “krv na rukama”.

AFP

Odgovor uputili po glasnogovorniku

Zanimljivo, Harry i Meghan su Kanadu odlučili napustiti nekoliko dana prije nego što je istekla zaštita koju im je osigurala kanadska policija. Naime, odlukom kanadskih vlasti od 31. marta prestaje njihova aktivna uloga u osiguranju para te su sve troškove zaštite trebali snositi sami. Supružnici su putem glasnogovornika, Trumpu poručili kako uopšte nisu imali namjeru od američke vlade tražiti zaštitu te kako su poduzeli privatne mjere osiguranja. Prema procjenama, Britance je osiguranje samo ovog para koštalo više od 7 miliona funti godišnje, no o tome više ne moraju brinuti budući da od sutra službeno Harry i Meghan više neće biti aktivni članovi kraljevske porodice i očito žele sami plaćati osiguranje – barem tako kažu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti