Hillary Clinton: Slatki snovi i mračne tajne bivše prve dame Amerike

Piše: Redakcija

AFP

Prvi pokušaj da se o njenom životu napravi film propao je istog dana kada je dat znak za početak snimanja, 2013. godine, jer se ekipa demonstrativno povukla sa projekta, ostavljajući redatelja samog sa kamerom. Drugi, iz 2017. godine , koji je kritikovao njenu politiku i “njenu Ameriku”, nagrađen je sa čak četiri “Zlatne maline” kao najgore ostvarenje godine. U trećem je trebalo da je igra Sharon Stone, ali je holivudska diva ipak odustala. Konačno, četverosatni dokumentarac o Hillary Clinton predstavljen je na Festivalu u Berlinu, gde je američka političarka bila jedna od najvećih zvijezda, iako nema nikakve veze sa “sedmom umjetnošću“.

Životna priča bivšeg državnog sekretara i jedne od najkontraverznijih ličnosti u svijetu diplomatije svakako je zaslužila ekranizaciju. Još dok je išla u osnovnu školu, revoltirana što žene nisu uključene u svemirski program, Hillary je agenciji “NASA“ poslala protestno pismo u kome je navela da želi da postane astronaut i da je niko u toj namjeri neće spriječiti. Međutim, odgovor je početkom šezdesetih godina bio jasan – među zvijezdama neće biti žena. Zbog te nepravde okrenula se “zemaljskim” problemima, tačnije onima sa kojima se ljepši pol suočavao, odlučna da se izbori za bolji položaj u tada još strogo muškom svijetu.

Hillary Clinton “žena zvana politika”

Godine 1962., imala je čast da upozna Martina Luthera Kinga, čuvenog borca za ljudska prava. Kada je ubijen, organizovala je veliki protest u gimnaziji, koji je trajao dva dana. Također, bila je tinejdžerka kada je sve oko sebe ubjeđivala da je sistem glasanja na predsjedničkim izborima prevarantski, i to na štetu Ronalda Reagana, pa se kao volonterka uključila u kampanju njegove “Republikanske stranke“ iako još nije bila punoljetna. Dakle, oduvijek je bilo jasno da je Hillary Clinton “žena zvana politika”.

Sve u vezi sa njenim političkim radovima “začinjeno” je kontraverzama, mada joj javnost do dana današnjeg najviše zamjera što je promijenila tabor. Spisak organizacija, komiteta i svih mogućih udruženja u kojima se spominje njeno ime je dugačak, uspješno se bavila i biznisom, a uz sve to predavala je pravo na Univerzitetu “Kansas“, gdje je važila za rigoroznog profesora kod koga se nije lako prolazilo. Napisala je više od sto knjiga i naučnih radova, kao i autobiografiju “Living History“ i memoare “Hard Choises“. Dobila je “Grammy“ za knjigu koju je snimila u audio formatu.

Redateljka aktuelnog filma “Hillary”Nanette Burstein dotakla se i afera vezanih za Clintonove, koje su počele da ih prate još dok je Bill početkom osamdesetih bio guverner Arkansasa. Na primjer, afera “Whitewater”, nazvana po korporaciji za razvoj u koju je Hillary ulagala novac. Neki od njenih najbližih saradnika završili su u zatvoru, a skandal se dogodio u vrijeme dok je Clinton bio predsjednik SAD. Tu je, naravno, i “slučaj Monica Lewinsky”, kada je čvrsto stala na suprugovu stranu, iako je čuvena priča iz “Ovalnog kabineta“ dokazana pred cijelim svetom. Da bi se iskupio, povjerio joj je reformu zdravstva, ali zakon koji je prva dama predložila nije prošao u Kongresu.

Hillaryni politički potezi često su bili nepredvidivi

Neslavan odlazak iz Bijele kuće nije ih obeshrabrio. Clintona gotovo da više nema na političkom radaru, ali sve vrijeme iz sjenke podržava suprugu, kao što je ona od početka podržavala njega. Hillaryni politički potezi često su bili nepredvidivi, naročito kada je riječ o međunarodnim odnosima i finansiranju ratova, pravila je razne gafove zbog kojih se nalazila na meti medija, javnosti i kolega iz stranke, ali je bez obzira na to bila izabrana za senatora države New York. Još samo da sjedne u predsjedničku fotelju i uđe u hstoriju. Na prethodnim izborima u toj namjeri osujetio ju je Donald Trump. Zbog toga je, predstavljajući film na “Berlinaleu”, izjavila da joj je prioritet da on ne pobijedi u ovogodišnjoj trci, čije je finale na programu 3. novembra.

https://www.instagram.com/p/B9DSp4ypLdl/

Nije izvjesno da li će se Hillary ponovo kandidovati, ali je nedavno na Trumpovu prozivku na Twitteru odgovorila:

–  Ne izazivaj me.-

U jednom komentaru poručili su joj da bi u ovim godinama trebalo da se više posveti kćerki Chelsei i čuvanju unuka “jer je to jedino čime se u životu nije ozbiljno bavila”.

View this post on Instagram

Me my mom and my dad Hillary and Bill

A post shared by Chelsea Clinton (@chelseacliton1980) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti