Je li potrebno dezinfikovati namirnice nakon kupovine?

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-V21yTDPCl/

Pojava korona virusa promijenila je naše životne navike, pa čak i kupovinu namirnica. Osim što su neki ljudi na početku epidemije panično kupovali, sada je na red stupila društvena distanca, zbog koje moramo paziti na održavanje razmaka u prodavnicama. No što je s hranom koju uzimamo s polica? Je li sigurno unijeti je u dom?Učestalo peremo ruke, dezinfikujemo mobitele i ključeve pa su neki počeli to činiti i s namirnicama koje donose iz kupovine. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to nije nužno. 

Kako navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, pakovanja hrane su pod nevjerovatno malim rizikom kad je u pitanju prenošenje Covida-19.

– Prilično je nevjerovatno da se korona virus može širiti putem stvari kao što su pakovanja hrane. – ističu i upozoravaju da su najveći rizik od zaraze tokom kupovine sami kupci.

Zato je važno održavati društvenu distancu i poštovati oznake na podu koje ukazuju gdje biste trebali stajati. U prodavnicama rukom možete dotaknuti puno površina, od ručki košarice do blagajne, pa je vrlo važno ne dodirivati lice i po povratku u dom oprati ruke. Za dozu dodatne zaštite operite ruke i nakon što raspremite namirnice, kao i prije jela. Također, voće i povrće prije pripreme i konzumacije dobro operite, ali ne sapunom jer vam od toga može biti loše. 

– Sapun nije namijenjen tome i može uzrokovati mučnine, povraćanje i proliv. – kaže stručnjak za prehranu Donald Schaffner. 

Ako želite smanjiti mogućnost zaraze, možete ponijeti vlastite vrećice u prodavnicu, ali imajte na umu da i njih trebate oprati nakon korištenja. Za to upotrijebite antibakterijske maramice, a ako su od tkanine, slobodno ih ubacite u mašinu za veš.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti