Koliko bi bilo zaraženih kada ne bismo poštovali mjere samoizolacije?

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B7nftdqAoRy/

Karanten, samoizolacija, ravnanje krivulje, sve su to stvari koje ovih dana čujemo nekoliko puta dnevno, a evo šta zaista znače i koliko zapravo pomažu.

Šta je karanten?

U slučaju da osnovano sumnjate da ste bili u kontaktu sa virusom, zdravstveni stručnjaci preporučuju karanten od 14 do 28 dana, u zavisnosti od situacije. Karanten je suštinski praksa izdvajanja osobe od drugih usljed mogućnosti da je zaražena (ili je neko od ukućana zaražen). U takvim slučajevima, kako biste spriječili širenje virusa iz vašeg domaćinstva, preporučuje se mjera karantena od najmanje 14 dana. Do tog trenutka, ako ste zaraženi, trebalo bi i da se pokažu simptomi.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Eym8jghKe/

Za vrijeme karantena, trebalo bi:

– Da vodite računa o ličnoj higijeni i higijeni prostora prema preporukama (i izbjegavate dodirivanje lica).

– Da ostanete u kući i organizujete da vam neko donosi namirnice ili koristite dostavu.

– Da ne primate posjete.

– Da ne dijelite lične predmete sa ostatkom domaćinstva.

Kada prođe propisana mjera karantena, a ukoliko ne razvijete nikakve simptome, onda bi prema pravilima trebalo da pređete u samoizolaciju, kako biste zaštitili sebe da se ne zarazite.

Šta je samoizolacija?

Izolacija u medicinskoj terminologiji znači izolovanje pacijenta dalje od drugih kako bi se spriječilo širenje zaraze. Samoizolacija u slučajevima epidemija i pandemija je obavezna praksa u svrhu širenja krivulje zaraze, kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti i usporilo širenje virusa.

Društveno distanciranje

Još jedan pojam koji se ovih dana često spominje je društveno distanciranje. Šta uključuju pravilne mjere društvenog distanciranja?

– Držite se na odstojanju od dva metra od svih koji ne žive sa vama.

– Izbjegavajte gužve i svaku vrstu kontakta koja nije neophodna.

– Ograničite svaki mogući kontakt sa posebno ugroženim grupama (u ovom slučaju, starijima i novorođenčadi).

– Ako je moguće, radite od kuće.

– Pozdravljajte se mahanjem, izbjegavajte rukovanja i ljubljenja.

– Ne izlazite osim ako je apsolutno neophodno (u nabavku namirnica ili u apoteku).

Kako društveno distranciranje izravnava krivulju?

Sve se svodi na matematiku i na to koliko jedna zaražena osoba može da zarazi drugih, kao i na inkubacioni period. U prosjeku, on je oko pet dana iako postoje slučajevi kada je i duže trajao. Istraživanja vezana za zaraznost od COVIDA-19 pokazala su da jedan zaraženi u prosjeku zarazi 2,5 osobe. To znači da u toku inkubacionog perioda, kada još ne osjeća simptome, zaražena osoba može da inficira 2,5 puta više ljudi. Na praktičnom primjeru je doktorica Lisa Maragakis, specijalizovana za infektivne bolesti, za “Big Think” objasnila kako bi izgledale posljedice u sljedeća tri slučaja: 1) Bez društvenog distanciranja, 2) Sa 50 % ispoštovanih mjera o društvenom distanciranju i 3) Sa ispoštovanih 75 % mjera o društvenom distanciranju.

BEZ DRUŠTVENOG DISTANCIRANJA

Dakle, nastavljate sa aktivnostima kao da se ništa ne dešava.

Prvi dan: Osoba A zarazi se virusom.

Peti dan: Osoba A je inficirala do 2,5 ljudi.

Trideseti dan: Inficirano je 406 ljudi.

50 % ISPOŠTOVANIH MJERA

U ovom slučaju, recimo, izlazite iz kuće samo do posla i po namirnice. Na poslu pazite na distancu i fizički nikog ne dodirujete.

Prvi dan: Osoba A se zarazi virusom.

Peti dan: Osoba A zarazi do 1,5 osobu.

Trideseti dan: Zaraženo je 15 ljudi.

ISPOŠTOVANO 75 % MJERA

U ovom slučaju, scenario izgleda ovako. Samoizolovali ste se, napuštate kuću samo jednom ili dva puta sedmično kako biste otišli u nabavku, ne primate posjete.

Prvi dan: Osoba A zaražena je virusom.

Peti dan: Osoba A inficirala je do 0.625 ljudi.

Trideseti dan: Inficirano je 2,5 ljudi.

Dakle, prosta matematika objašnjava koliko je efektivno društveno distanciranje u slučajevima epidemije ili pandemije. Zato moramo da imamo na umu da, koliko god da se osjećamo bespomoćno, dosta toga je u našim rukama. Samo društvenim distanciranjem možemo da spasimo mnogo života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti