Italijanka u 102. godini pobijedila Corona virus

Piše: Redakcija

Nakon dvadeset dana boravka u bolnici u Genovi, gradu na sjeveru Italije, 102-ogodišnjakinјa je uspjela da se mirakulozno oporavi od korona virusa.

Italika Grondona je obolila od ovog opasnog virusa i početkom marta je primljena u bolnicu u San Marinu sa blažim zatajenjem srca.

– Imala je samo blaže simptome virusa korona, a test je pokazao da je pozitivna. Mi smo uradili prilično malo, oporavila se sama. – izjavila je njena doktorica Vera Sikbaldi.

Doktori su bili toliko impresionirani oporavkom Grondonove od virusa koji je već odnio toliko života starijih osoba da su joj dali novi nadimak.

– Nazvali smo je “Gorštak” – besmrtnica. – rekla je Vera. 

Sikbaldijeva je rekla da je, uzevši u obzir poodmakle godine Grondonоve, moguće da je ona bila jedna od rijetkih pacijenata koji su preživjeli i špansku groznicu 1918. godine.

– Uzeli smo serološke uzorke, a ona je prva pacijentica za koju znamo da je mogla preživjeti špansku gripu jer je rođena 1917. godine. – kazala je doktorica.

Njen nećak Renato Vila Grondona je rekao da je i njen način života možda igrao ulogu u činjenici da je pobijedila virus. Ona obožava muziku i ples, a jedan od omiljenih joj je pjevač grupe “Queen”– Freddie Mercury.

– Ne znam u čemu je njena tajna, ali znam da je ona jedna slobodna i nezavisna žena. – rekao je njen nećak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti