Preminula Linda Tripp, žena koja je razotkrila najveći skandal u Bijeloj kući

Piše: Redakcija

INSTAGRAM

Bivša američka državna službenica Linda Tripp koja je razotkrila jedan od najvećih političkih skandala u Bijeloj kući, aferu Monice Lewinsky i Billa Clintona, preminula je od raka pankreasa.

Linda je radila u Pentagonu, a bila je bliska prijateljica sa Monicom Lewinsky od koje je bila starija 24 godine. Nakon što je saznala za aferu bivšeg predsjednika SAD i njegove sekretarice, počela je da snima njihove telefonske razgovore. Snimke je predala specijalnom tužiocu Kennethu Starru koji je upravljao istragom o Clintonovoj administraciji. Linda je bila i “krivac” što je javnost saznala za čuvenu “plavu haljinu” na kojoj je pronađena sjemena tečnost Clintona.

View this post on Instagram

अमेरिकी पूर्व राष्ट्रपति बिल क्लिन्टन र ह्वाइट हाउसकी इन्टर्न मोनिका लेविन्स्कीबीचको संवाद गोप्य रुपमा रेकर्ड गरेर चर्चामा आएकी लिन्डा ट्रिपको ७० वर्षको उमेरमा बुधबार क्यान्सर रोगबाट निधन भएको छ । यही रेकर्ड काण्डका कारण क्लिन्टनविरुद्ध सन् १९९८ मा संसदमा महाभियोग लगाइएको थियो । लिन्डाको मृत्युका बारेमा वकील जोसेफ मर्थाले जानकारी दिएका छन्। सन् १९९४ को अगस्टमा लिन्डा ट्रिप अमेरिकी रक्षा मन्त्रालय पेन्टागनमा सार्वजनिक मामिला विज्ञका रुपमा नियुक्त भएकी थिइन् त्यहीबखत लेविन्स्की पनि ह्वाइट हाउसमा इन्टर्नका रुपमा कार्यरत थिइन् । त्यही सिलसिलामा दुबैबीच मित्रता कायम भएको थियो । ट्रिपले लेविन्स्कीसँगका गोप्य कुराहरु रेकर्ड गरेकी थिइन्। कुराकानीका क्रममा लेविन्स्कीले राष्ट्रपति क्लिन्टनसँग आफ्नो प्रेम सम्बन्ध रहेको बताउनु भएकी थिइन्। ट्रिपले लेविन्स्कीसँग गरेको २० घण्टाभन्दा बढी समयको टेप राष्ट्रपतिको मामिलाको अनुसन्धान गरिरहेका वकील केनेथ स्टारलाई दिएकी थिइन्। यही अनुसन्धानका आधारमा क्लिन्टनमाथि महाभियोग लागेको थियो । रासस #america #billclinton #monicalewinsky

A post shared by Nepal Samaya (@nepalsamaya) on

Skandal koji je izbio doveo je do saslušanja 1998. godine o opozivu Billa Clintona koji je najprije negirao sve, a onda priznao i izvinio se javnosti i porodici. U braku je i dalje sa Hillary Clinton, bivšom američkom sekretarkom kojom je bio oženjen i u trenutku izbijanja afere. Imaju kćerku Chelseu.

A Linda Tripp je svoje postupke objasnila osjećanjem patriotizma dok su kritičari govorili da je izdala prijateljicu Monicu i da je željela da uništi predsjednikovanje Billa Clintona.

Iz Pentagona je optuštena posljednjeg dana Clintonove uprave 2001. godine. Sa suprugom je zatim otvorila prodavnicu u Virginiji.

– Bez obzira na prošlost, čuvši da je Linda Tripp teško bolesna, nadam se da će se oporaviti. Ne mogu da zamislim koliko je ovo teško za njenu porodicu. – napisala je na Twitteru Monica Lewinsky.

Zanimljivo je da je Monica 1998. godine, na sudu rekla da se kaje zbog svega i mrzi bivšu prijateljicu.

Pročitajte još