Bill Gates: Nismo bili spremni za Corona virus

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-6x3V8ha1g/

Suosnivač Microsofta je kritizirao svjetske vođe jer nisu na vrijeme dovoljno uložili u testiranje i opremu, pogotovo u trenutku kad se virus prvi put pojavio u Kini u decembru.

U intervjuu za “BBC” Gates je rekao “da će vrlo mali broj zemalja dobiti ocjenu pet” za način kako su reagirale na prijetnju koju predstavlja zaraza koja je zahvatila svijet. Globalno je barem 1,8 miliona ljudi zaraženo, više od 112.000 je umrlo i 415.000 se oporavilo od virusa, kažu sa Sveučilišta Johns Hopkins. Te službene brojke podcjenjuju stvarne činjenice o zarazi zbog nedovoljnog testiranja i neujednačenog prebrojavanja mrtvih, a neke vlade žele sakriti koliko se zaraza proširila u njihovoj zemlji.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FcRJKBgf-/

Gates, koji je zajedno sa svojom suprugom Melindom radio na pronalasku cjepiva širom svijeta, je iz Seattlea kritizirao vlade u svijetu jer se nisu pripremile za pandemiju simulirajući moguće scenarije i testirajući svoju opremu.

– Zbog ovakve nepripremljenosti nalazimo se na nepoznatom teritoriju. – kazao je Gates.

Vodeći fondaciju “Bill & Melinda Gates Foundation” on je donirao više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje cjepiva u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući korona virus i ebolu. Bill i Melinda Gates su dugo govorili o strahovima od pandemije i upozoravali svijet da nije pripremljen za odgovor na pandemiju. Veliki broj vlada u svijetu, uključujući Borisa Johnsona i Donalda Trumpa su bili kritizirani jer nisu nabavili dovoljno opreme za osobnu zaštitu medicinskog osoblja, dovoljno testova za radnike na prvoj liniji i respiratore za bolesnike.

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BmgIOqDFbyE/

 – Nekad sam govorio kako pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje svijeta u veliku krizu. Sigurno ćemo gledati unazad i željeti da smo investirali više kako bismo brzo imali svu dijagnostiku, lijekove i cjepiva. Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni? – rekao je Gates za BBC.

Nedovoljno testiranje

Gates, koji je druga najbogatija osoba na svijetu, je uočio nedostatak investiranja koji se nalazi iza nedovoljnog testiranja.

– Investicije su mogle osigurati da dijagnostika bude odmah dostupna, lijekovi i cjepiva u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mjesto iako znanstvenici odrađuju herojski posao. – dodao je Gates.

– Za razliku od priprema za rat gdje napravimo simulaciju problema i uvjerimo se da smo dobri u tome, za ovaj rizik kojeg sam ja procijenio većim od rizika rata bilo je vrlo malo pripreme. Ipak vjerujem da ćemo biti spremni za sljedeću pandemiju uz korištenje novih naučnih spoznaja. – kazao je Gates.

Gates je o pandemiji još rekao: – Neke zemlje su s ovim krenule prije drugih. Stvarno su provjerile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete. Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog mjeseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri mjeseca, a cjepivo ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na prave tvornice i pravu nauku. –

Dodao je kako će cjepivo biti potrebno dati svim ljudima, što znači 7,7 milijardi.

– Cjepivo je najznačajnija stvar koja je ikad svijetu bila potrebna. – kazao je.

Rekao je i da se slaže s doktoromTonyem Faucijem da će cjepivo biti dostupno za 18 mjeseci, piše “Daily Mail”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti