Zašto Corona virus češće pogađa muškarce nego žene?

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FcRJKBgf-/

Pacijenti zaraženi korona virusom na odeljenju intenzivne njege u najvećem broju su gojazni muškarci, a stručnjaci još nemaju precizno objašnjenje ovog fenomena. Ovo je prvobitno primjećeno u Kini, a sada potvrda stiže i iz bolnica u Evropi i SAD-a.

– Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme s korona virusom i među njima je više gojaznih nego mršavih. –  istakao je Derek Hill, profesor medicinske radiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Rana stastistika Britanskog nezavisnog centra za reviziju i istraživanje intenzivne njege definitivno ide u prilog ovakvoj zakonitosti: 73% pacijenata su muškarci, a 73,4% njih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Također, kod gojaznih muškaraca manja je šansa za ozdravljenje kada jednom zapadnu u kritično stanje, prenosi “AFP”.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Jv8L_iD3w/

Oko 42, 4% pacijenata sa indeksom tjelesne mase nižim od 30 ozdravljeno je i pušteno kući, u poređenju sa 56. 4% onih koji su imali indeks manji od 25.

Izuzetak nisu ni francuske bolnice. Intezivista Mathew Schmit  iz bolnice Pitie-Salpetriere u Parizu, istakao je da na njihovoj intenzivnoj njezi “vrlo veliki broj pacijenata ima prekomjernu tjelesnu težinu” a da su tri četvrtine njih muškarci.

Slični podaci stižu i iz New Yorka, o čemu svjedoči hirurg Hani Sbitany:

– Procijenila bih da muškarci čine 80% pacijenata na intenzivnoj njezi. To je četiri od pet pacijenata. – 

Stručnjaci tvrde da je prerano donositi zaključak zbog čega muškarce virus pogađa češće nego žene.

– Zasad je to samo zapažanje. Još nemamo objašnjenje. Ja sam vrlo ponizan prema tom virusu. Nismo čuli za njega do prije tri i po mjeseca i suočeni smo s puno nepoznanica. Zabrinuti smo za naše američke prijatelje. Oni će zbog gojaznosti vjerovatno imati više problema. – istakao je Jean – Fransoa Delfresi koji je na čelu savjetodavnog tijela francuske vlade o korona virusu, piše “AFP”.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-Eym8jghKe/

 

Tu su i eksperti koji smatraju da je riječ o tome što je ženski imuniloški sistem snažniji.

– Urođeni imunitet kod žena je bolji, naročito prije menopauze. – kazao je Pierre Delobel, šef odjeljenja za zarazne bolestii u bolnici u Toulouseu.

S tim se slaže i James Gill, profesor na medicinskom fakultetu Varvik, ističući da žene imaju agresivniji imunitet, odnosno veću otpornost na infekcije.

– Druga teza je da se muškarci jednostavno ne brinu toliko za svoj organizam, među njima je više gojaznosti, konzumenata alkohola i pušača. – rekao je.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti