NovostiRecepti

Dajte šansu leći

Na spomen leće mnogi će okrenuti usne nadole u znak gađenja. Ipak, smatramo da biste jelima od ove grahorice trebali dati šansu. Od leće, bilo koje vrste i boje, možete spremiti ukusna variva, supe, piree, salate, možete je dodati u priloge ili pripremiti kao samostalan prilog uz jela od ribe i mesa. Slaže se uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice, pa do kumina, kurkume, i raznih mješavina curryja. Isprobajte

Čorba od tikvica i leće

leca2

Sastojci: 2-3 srednje tikvice, malo ružmarina, 2 mrkve, 1 paprika, 1 ljubičasti luk, 1 đumbir (oko 3 cm x 2 cm), 2-3 čehna bijelog luka, 1 šoljica (1dcl) crvene leće, 1 kašičica mješavine suhih začina ili kocka za supu, 1/2 kašičice kajenskog bibera, par kašika pasiranog paradajza, so, biber, maslinovo ulje, peršunov list

Priprema: Tikvice operite i narežite na veće komade. Poslažite ih na malo nauljen pleh, posolite i posipajte sitno narezanim ružmarinom. Stavite peći na max. temperaturu oko 20-tak minuta, tikvice trebaju primiti boju i postati mekane. Za to vrijeme nasjeckajte luk i papriku na što sitnije (možete koristiti multipraktik). Mrkvu i đumbir naribajte na sitno, a bijeli luk protisnite. Kada su tikvice gotove, propasirajte ih u multipraktiku. Na malo maslinovog ulja prodinstajte prvo luk i papriku, zatim dodajte mrkvu i đumbir te protisnuti bijeli luk. Nakon toga dodajte kašu od tikvica i oko 5dl temeljca (ili vode i kašičicu suhih začina). Kada prokuha dodajte leću, biber, te pustite 10-tak minuta da se leća skuha. Na kraju umiješajte malo pasiranog paradajza po ukusu, dosolite ako je potrebno i pospite nasjeckanim peršinovim lišćem.

Krem supa od mrkve i leće

leca3

Sastojci: 650 gr mrkve, 120 gr zelene leće, 1 kašikica kima u zrnu, 2 kašike maslinovog ulja, 1 l povrtnog temeljca za supu (napraviti od kocke), 1.5 dl mlijeka, po potrebi so,biber, 2 dl jogurta

Pirprema: Zagrijte šerpu u kojoj ćete kuhati supu, dodajte kašikicu kima, propecite ga na suho. Kad kim zamiriše i počne skakutati po šerpi, dodajte maslinovo ulje. Mrkvu ogulite, operite i izrendajte, dodajte u šerpu, malo prodinstajte, zatim dodajte leću, ponovo malo prodinstajte. Zalijte mlijekom i povrtnim temeljcem, te kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 min. Zatim uzmite štapni mikser, sklonite šerpu sa vatre i dobro izmiksajte. Vratite na šporet i još prokuhajte par minuta. Vruću supu sipajte u tanjire ili zdjelice i odozgo zalijte sa malo jogurta.

Uštipci s lećom 

leca4

Sastojci: 200 g leće, 1 glavica luka, 1 mali poriluk, 1 mrkva 1 kašika zobenih pahuljica, 2 čehna bijelog luka, grančica ružmarina, 1, lovorov list, 1 jaje, so, biber, 1/2 kašičice curryja, vezica peršuna, malo prezle

Priprema: Leću očistite i isperite u cjedilu pod tekućom vodom. Stavite je kuhati u kipuću vodu kako bi bila lakše probavljiva. Dodajte lovorov list i pustite neka se kuha barem pola sata. Kuhanu leću ocijedite i pustite da se ohladi. Ohlađenu leću stavite u veću zdjelu. Leći dodajte usitnjeni bijeli luk, nasjeckani luk, vrlo sitno narezani poriluk, zobene pahuljice, nasjeckani peršun, sitno nasjeckane listiće ružmarina, jaje te curry, so i svježe mljeveni biber. Sve dobro izmiješajte i mokrim rukama oblikujte uštipke debele oko centimetra. Svaki uvaljajte u prezle i pržite u vrućem ulju dok poprime zlatno žutu boju. Okrećite ih tek kad se dobro zapeku s jedne strane da vam se ne raspadnu. Poslužite vruće uz salatu i sos od jogurta s limunom.

Leća s kobasicama

leca5

Sastojci: 200 g leće, kašika maslaca, glavica luka, 200 g kobasice, lovor, 3 manje mrkve, 2 krompira, 500 ml temeljca, ulje, so, biber

Priprema: Očistite leću, isperite je i ostavite da se preko noći namače u većoj količini hladne vode. U lonac ulijte malo ulja i dodajte kašiku maslaca. Luk nasjeckajte pa ga pržite na masnoći dok ne omekša. Kobasice narežite na kolutiće pa kratko popržite i njih. Ocijedite leću koja se namakala i stavite je u lonac, zajedno s lovorovim listom. Očistite mrkvu, ogulite krompir pa oboje narežite na kockice. Ubacite i njih u lonac pa sve zalijte mesnim ili povrtnim temeljcem, posolite i pobioberite. Pustite da prokuha, pa smanjite vatru i kuhajte dvadesetak minuta. Ako je potrebno, povremeno podlijte vodom.

Topla salata s lećom i šunkom

leca6

Sastojci: 140 g smeđe leće (suhe), 200 g šunke, 130 g sjeckanog celera, 130 g sjeckanog luka,  120 ml kiselog vrhnja ili milerama, 1 kašika bijelog vinskog octa, 2 kašike Dijon senfa, 2 kašike mlijeka, 1/4 kašičice bibera, 1 kašičica sjeckanog svježeg timijana

Priprema: U visoki lonac stavite leću i ulijte toliko vode da doseže oko 5 centimetara iznad leće. Pustite da voda zakuha, poklopite lonac i smanjite vatru pa kuhajte oko 20 minuta dok leća nije mekana. Ocijedite je. U velikoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje sa Dijon senfom, mlijekom, octom, timijanom i paprom. Dodajte skuhanu leću, šunku nasjeckanu na kockice, nasjeckani celer i luk pa sve sastojke dobro promiješajte. Odmah poslužite. Celer možete zamijeniti svježim krastavcima ili zelenim tikvicama.

Rižoto s brokulom i crvenom lećom

leca7

Sastojci: 3 luka, sjeckana, 2 čehna bijelog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 šoljica riže, 2 povrtne kocke, 2 šoljica vode, 1 srednja glavica brokule, narezana na cvjetove, 1 šoljica crvene leće, 1 vezica bosiljka, vlasac kao ukras

Priprema: U velikoj tavi zagrijte ulje i popecite luk i bijeli luk dok ne budu staklasti. Dodajte rižu i pustite da postane staklasta nakon nekoliko minuta. Dodajte vodu i kocke za supu. Dobro promiješajte. Smanjite vatru i poklopite. U međuvremenu skuhajte brokulu da bude mekana, ali još hrskava. Skuhajte crvenu leću u zasebnoj tavi s malo soli i 1 i 1/2 šoljice vode. Kad riža upije svu tekućinu, a leća bude kuhana, pomiješajte leću s rižom. Dodajte brokulu i poslužite rižoto dekoriran listićima bosiljka i vlasca.

Pašteta od leće

leca8

Sastojci: 250 g zelene leće, 2 šalice zobenih pahuljica, 300 grama šampinjona, 5 šoljica vode, so, 3 kašike maslinovog ulje i mažurana, 1/2 kašičice timjana, 1 kašike mljevenog korijandera, 1 kašika soja sosa, 1 kašičica mljevenog muškatnog oraščića,  7, 8 zrna bibera, malo soli i mljevenog bibera.

Priprema: Leću kuhamo u vodi dok ne omekša, s dvije kašičice soli. Vode ne bi trebalo ostati, pa se kuha otprilike 40 minuta. Dok se leća kuha operite gljive i sameljite zobene pahuljice. Zagrijte tavu i 3 minute pržite na ulju sve začine, osim mljevenog bibera. Kada začini budu prženi ubacite gljive i pržite još 10 minuta. Prženim gljivama dodajte kuhanu leću i mljevene žitarice. Sve miješati dok ne dobijete glatku, homogenu smjesu koju ćete moći mazati. Na kraju dodajte i mljeveni biber. Posudu za pečenje premažite uljem i u nju izlijte smjesu. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 45 minuta. Pašteta je gotova.

 Leća s rižom i čili papričicom (prilog)

leca9

Sastojci: 50 ml vode, so, 2-3 kašike ulja, 200 g riže dugog zrna, 5 kašika margarina, 100 g indijskih oraščića (ili popečeni lješnjaci ili bademi), 30 g crvene leće, 2 kašičice sjemenki gorušice, 2 čili papričice, kašičica mljevene kurkume, 3 kašike limunovog soka, 1 kašika peršuna

Priprema: U posoljenu kipuću vodu staviti rižu, ulje i kuhati poklopljeno na laganoj vatri oko 10 minuta. Na 2 kašike margarina popržiti i nasjeckane indijske oraščiće (ili lješnjake ili bademe), staviti ih na papirni ubrus, rasporediti po kuhanoj riži i rižu poklopiti. U malo vode staviti kuhati leću i sjemenke gorušice. Dodati čili papričice i kuhati dok leća ne omekša. Pripremljenu mješavinu s lećom rasporediti po riži. Dodati kurkumu, limunov sok, preostali margarin i peršun. Služiti kao prilog glavnom jelu od mesa.

Pratite nas na društvenim mrežama