Njeno visočanstvo slavi 94 godine i ne namjerava stati

Piše: Redakcija

AFP

Britanska kraljica Elizabetha II. na tronu je skoro 70 godina, a za vrijeme svoje vladavine svojim je postupcima zasjenila brojne prethodnike. Kraljica danas slavi veliki, 94. rođendan.

Elizabeth Alexandra Mary rođena je u Londonu te je najstarije dijete kralja Georgea i kraljice Elizabethe. Njen otac tron je naslijedio nakon što je njegov brat odstupio, a u trenutku Elizabethina rođenja rijetko ko je smatrao da će upravo ona postati kraljica, pogotovo tako mlada. Kralj George preminuo je u februaru 1952. godine te je ona zauzela prijesto. Sa samo 25 godina postala je kraljica i važi za najdugovječniju britansku vladaricu.

AFP

Danas je već kultna ličnost, no kraljica je tokom svoje vladavine doživjela najveće uspone i najveće padove. Ovo je nekoliko velikih trenutaka njene vladavine.

Unatoč zahtjevima svoje porodice, zaručila se s princem Philipom kada je imala 21 godinu. Kraljevska porodica nije reagirala pozitivno na njene zaruke, s obzirom na činjenicu da je Philip u tom trenutku imao loš status te nije rođen u Velikoj Britaniji. Brojni historičari nagađali su o situaciji u kraljevskoj porodici u trenutku zaruka, no priča je imala sretan kraj. Kraljevski par danas je u braku 73 godine. Najupečatljiviji trenutak s početka njihovog braka jest činjenica da je Elizabetha zadržala svoje prezime Windsor, koje imaju i njena djeca.

Godinu dana nakon vjenčanja dobila je prvoga sina, princa Charlesa. Charles je danas prvi u redu za nasljednika britanske krune, a ima još dva brata – princa Andrewa i princa Edwarda te sestru, princezu Anne.

Krunidba kraljice Elizabethe bila je više od godine nakon smrti njena oca, 2. juna 1953. godine. Elizabetha je ispoštovala sve detalje dugo čuvane britanske tradicije. Godine 1981. 17-godišnji Marcus Sarjeant ispalio je šest hitaca iz pištolja u kraljicinu smjeru na Novom Zelandu, no zaštitari i policija su brzo reagirali te su napadača uhvatili. Elizabetha je u tom trenutku jahala konja te je, unatoč stresu, prvo smirila njega, bez obzira na pokušaj atentata.

 AFP

Nakon smrti princeze Diane javnost je osuđivala kraljevsku porodicu zbog hladnih izjava sve dok se nije oglasila kraljica. Emotivnim govorom oduševila je javnost, a brojni mediji ističu kako je taj govor jedan od njenih najboljih u cijeloj vladavini.

Safirni jubilej, odnosno 65 godina na tronu, kraljica je proslavila prije tri godine. Svoj veliki jubilej Elizabetha je proslavila s porodicom, a radi se o prvoj vladarici iz britanske dinastije koja je toliko godina provela na tronu.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i Kate Middleton, na svom Instagram profilu čestitali su kraljici rođendan. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti