Julian Reichelt, urednik Bilda, uzvraća udarac

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BRvpJGHD0nE/

Nakon što se Corona virus iz Wuhana proširio na cijeli svijet, mnoge zemlje su ljute na Kinu. Svaka je pronašla svoj način, uglavnom putem medija i društvenih mreža, da osude ovu mnogoljudnu zemlju što nije kontrolirala svoje laboratorije i testiranja, te tako spriječila širenje virusa.

Velika Britanija je poručila Pekingu da nema “jednostavnog povratka” na staro te da bi međunarodna zajednica trebala tražiti odgovore u vezi s kineskim upravljanjem krizom. Francuski predsjednik Emmanule Macron pak je utvrdio kako “očito ima stvari koje su se dogodile, a koje nisu poznate” te da je “naivno” tvrditi da je kinesko upravljanje krizom koju je uzrokovao Corona virus bolje nego u drugim zemljama. Sve su glasniji pozivi i na oprez prilikom preuzimanja onemoćalih firmi, uz napomenu da bi one mogle završiti u kineskim rukama.

Njemački „Bild“ je postavio pitanje da li bi Kina trebala platiti ogromnu ekonomsku štetu koju je Corona virus uzrokovao u svijetu.

Zanimljivo, reakcija iz Kine je stigla samo na njemačku adresu, i to u vidu otvorenog pisma koje je Kineska ambasada adresirala na urednika spomenutog lista Juliana Reichelta. Kina nije dugo čekala na Julianov odgovor. Prenosimo ga u cijelosti:

– Dragi predsjedniče Xi Jinping, Vaša ambasada mi govori da se ne pridržavam ‘tradicionalnog prijateljstva naših naroda’. Pretpostavljam da velikim ‘prijateljstvom’ smatrate to da sada velikodušno šaljete maske po svijetu. To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao imperijalizmom skrivenim iza smiješka – trojanskim konjem. Vi planirate ojačati Kinu putem kuge koju ste izvezli. Nećete uspjeti. Corona će biti Vaš politički kraj, prije ili kasnije.

Vi ne biste bili predsjednik bez nadzora. Motrite sve, svakog građanina, ali odbijate motriti zaražene tržnice u svojoj zemlji. Zatvarate svake novine i svaki portal koji je kritičan prema Vašoj vlasti, ali ne i štandove na kojima se prodaje supa od šišmiša. Vi ne samo da nadzirete svoj narod, Vi ga ugrožavate – a uz njega i ostatak svijeta.

Iz tog ste razloga svoju zemlju učinili svjetskim prvakom u krađi intelektualnog vlasništva. Kina se obogaćuje na tuđim izumima, umjesto da dolazi do vlastitih. Razlog zašto Kina nema izuma jeste to da ne dopuštate mladim ljudima da slobodno razmišljaju. Najveći kineski izvozni hit (koji niko nije želio, ali koji se proširio bez obzira na to po svijetu) jeste Corona virus.

Vaši glavni stručnjaci nisu odgovorili kad su zapadnjački istraživači htjeli saznati šta se događa u Wuhanu. Bili ste preponosni i previše nacionalistički da biste rekli istinu koju ste smatrali nacionalnom sramotom.

Zašto Vaši toksični laboratoriji nisu sigurni kao Vaši zatvori za političke zatvorenike? Biste li htjeli to objasniti ožalošćenim udovicama, kćerima, sinovima, muževima, roditeljima žrtvama Corona virusa širom svijeta?.

Vaša moć se urušava. Stvorili ste tajnovitu, netransparentnu Kinu. Prije Corona virusa Kina je bila poznata kao država nadzora. Sada je Kina poznata kao država nadzora koja je svijet inficirala smrtonosnom bolešću. To je Vaše političko nasljeđe – ustvrdio je Reichelt.

Pročitajte još