Džejla Ramović i Amra Džeko u kampanji borbe protiv rasizma

Piše: Redakcija

Na hiljade Novozelanđana u ponedjeljak je mirno marširalo ulicama novozelandskih gradova uzvikujući “Crni životi su bitni” u znak solidarnosti s Georgeom Floydom, Afroamerikancem koji je preminuo u policijskom pritvoru u Sjedinjenim Državama prošle sedmice. Marševi na Novom Zelandu dio su brojnih protesta širom svijeta, od Londona do Berlina i od Australije do Nizozemske, nakon objave snimka koji prikazuje bijelog policajca u Minneapolisu kako kleči na Floydovom vratu skoro devet minuta prije nego što je preminuo prošlog ponedjeljka.

Foto: NBC news

Incident je izazvao zgražanje u Sjedinjenim Državama, u jeku kampanje za predsjedničke izbore i popuštanja striktnih naređenja građanima da ostanu u kućama tokom pandemije Corona virusa koja je milione Amerikanaca ostavila bez posla.

Brojne poznate ličnosti su pokazale solidarnost povodom ovog slučaja, među njima su se našle Džejla Ramović i Amra Džeko koje su na svojim profilima na Instagram storyju podijelie fotografije koje ukazuju na jednakost nas sviju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti