Za vrijeme karantina princ William s porodicom volontirao i pomagao drugima

Piše: Redakcija

AFP

Povodom obilježavanja Sedmice volontera, princ William otkrio je da je volontirao na liniji Shout 85258, koja je putem poruka pomagala ljudima koji su imali krize tokom karantina uvedenog zbog širenja Corona virusa. U svom video pozivu drugim volonterima kazao je: „Podijetlit ću s vama malu tajnu. Ja sam vaš kolega, radimo na istoj platformi”.

Telefonsku liniju Shout pokrenula je Royal Fundacija. Kao i svi drugi volonteri, i William je prošao obuku kako bi mogao pomoći onima kojima je pomoć potrebna. S korisnicima je razgovarao preko SMS poruka, slušajući probleme ljudi, postavljajući pitanja i pružajući empatiju.

Kensingtonska palača ranije nije željela potvrditi da William radi kao volonter, kako bi izbjegli masovna javljanja onih koji bi samo htjeli doći do Williama i razgovarati s budućim kraljem Engleske. Ipak, iz Shouta navode da su, sada kada je poznato da imaju kraljevskog volontera, spremni na povećan broj poziva.

Shout platforma pokrenuta je prošlog marta, a do sada su njihovi volonteri odradili više od 3030 hiljada razgovora. Zanimljivo je da je oko 65% korisnika linije mlađe od 25 godina. I vojvotkinja od Cambridgea Kate je aktivna u volonterstvu. Ona radi na liniji koja pomaže ljudima koji su u samoizolaciji.

No to nije sve, i najmlađi članovi porodice volontirali su za vrijeme karantine. Naime, kako se približavamo kraju #VolunteersWeek Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea rado su podjelili novu fotografiju koju je vojvotkinja snimila kada su maleni George i Charlottesami uložili veliki napor u nacionalnim volonterskim naporima. U aprilu su vojvoda i vojvotkinja i njihova porodica posjetili imanje Sandringham gdje su spakirali i dostavljali pakete s hranom izoliranim penzionerima u lokalnom području.

Danas je njeno veličanstvo kraljica Elizabetha i preko svog zvaničnog Instagram profila poslala poruku volonterima širom svijeta:

– Svim šaljem najboljim željama koji su se tako slobodno i nesebično davali u korist drugima – stoji u njenoj poruci.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti