Srebrenički put pakla kroz objektiv Ahmeta Bajrića Blicka

Piše: Redakcija

Povodom 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, bit će upriličena izložba fotografija autora Ahmeta Bajrića Blicka “Srebrenica 1995 -2020.godina”.

Postavka izložbe bit će otvorena u četvrtak, 9. jula 2020. godine na Trgu slobode u Tuzli sa početkom u 19 sati.

Ahmet Bajrić Blicko je bosanskohercegovački fotoreporter koji se više od 40 godina profesionalno bavi fotografijom. Njegove fotografije su objavljivane u svim važnijim domaćim novinama, ali i u printanim izdanjima u Evropi i svijetu, saopćili su organizatori.

Između ostaog, poznat je po tome što je jedini autor koji je zabilježio čuvene fotografije izlaska preživjelih Srebreničana na slobodnu teritoriju kod Sapne i Nezuka, a koje su objavljene u mnogim svjetskim listovima, časopisima i knjigama, kao vjerna ilustracija stravičnih razmjera srebreničke golgote. Bajrić je ustrajno nastavio pratiti sva dešavanja oko Srebrenice i u narednih 20-tak godina poslije genocida.

Inače, Bajrićeva fotomonografija “Srebrenički put pakla 1995-2015. godina” je jedinstvena knjiga u kojoj su hronološki prikazani najvažniji momenti zabilježeni na fotografijama tokom 20 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda – Srebrenici.

Fotografije su nastajale tokom egzodusa srebreničkih bošnjača neposredno nakon genocida, u jeku procesa traženja nestalih, prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, na otvaranju Memorijalnog centra u Potočarima te tokom organiziranja kolektivnih dženaza, komemoracija i posjeta ličnosti i zvaničnika Memorijalnom centru u Potočarima i Srebrenici.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti