Švedska ambasadorica Johanna Strömquist: Žrtve Srebrenice ne smiju biti zaboravljene

Piše: Redakcija

U Memorijalnom centru Potočari 10. i 11. jula bit će izložena postavka – nomadski spomenik „Što te nema“ sa 8.372 fildžana sa kafom za sve žrtve srebreničkog genocida. Postavku zajednički organiziraju Memorijalni centar Potočari, Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i bosanskohercegovačko-američka umjetnica Aida Šehović koja je i kreirala nomadski spomenik “Što te nema” kao vid sjećanja na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. U znak podrške sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, ali i vid podrške za ovu postavku, švedska ambasadorica u BiH, Johanna Strömquist, koja dužnost ambasadorice u našoj zemlji obnaša od septembra, podjelila je fotografiju s s tradicionalnom bosanskom džezvom i fildžanom.

– Ne smijemo dopustiti da se žrtve genocida u Srebrenici zaborave. Razumijevanjem prošlosti možemo stvoriti bolju sadašnjost i budućnost za sve ljude, temeljenu na empatiji i toleranciji – napisala je NJ.E. Johanna Strömquist.

Podsjećamo, početkom marta ove godine Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, posjetila je Srebrenicu i tom prilikom razgovarala s Hamdijom Fejzićem, zamjenikom načelnika, predsjednikom Skupštine općine Nedibom Smajićem i njegovim zamjenikom Dragićem Gliđicem. Oni su ambasadoricu upoznali s trenutnom sigurnosnom situacijom u ovoj općini i projektima ekonomskog oporavka. Ambasadorica Stromkvist je domaćinima kazala da je njena zemlja do sada podržavala projekte razvoja srebreničke općine ta da će ubuduće davati podršku isključivo za ekološke projekte, a govorilo se i o podršci Švedske o izgradnji stanova za mlade bračne parove u Skelanima kod Srebrenice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti