Heljda: Veoma zdrava i ukusna, ali zapostavljena namirnica

Piše: Redakcija

Heljda je izuzetno zdrava i ukusna namirnica koju bismo svi trebali često da konzumiramo. 

 

U Evropu je stigla tek u srednjem vijeku iz Azije, a u našim krajevima još uvijek je zapostavljena u ishrani.

U kulinarstvu se heljda smatra za žitaricu, a to mišljenje je pogrešno. Botanički, ona spada u zeljasto povrće, a ponekad se svrstava i u voće. Cvjetovi heljde veoma su aromatični, pa pčele vole da ih oprašuju, a kasnije proizvode med koji ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Ovaj med ima veoma ljekovita svojstva.

Heljda se lako vari, prepuna je vitamina B i mnogih hranljivih sastojaka. Mlevenjem heljdinog zrna se dobija brašno od kog se pripremaju hleb, razna peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od ovog brašna, prenosi ljepotaizdravlje.

Heljda ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na njega mogu bez problema da uživaju u jelima od heljde. Heljda se često koristi kao zamjena za pirinač ili se priprema kao kaša.

Evo za šta je sve heljda dobra i zbog čega trebate da počnete da je konzumirate:

– Smanjuje nivo šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare

– Ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe

– Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

– Bogata je mineralima, sadrži fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan

– Bogata je dijetalnim vlaknima

– Sadrži osam esencijalnih aminokiselina

– Bogata je flavonoidima

– Otkriveno je da heljda smanjuje visok krvni pritisak i holesterol

– Smanjuje rizik od nastanka raka

Pročitajte još