Zašto je dobro da dijete spava uz majku?

Piše: Redakcija

Pedijatri su otkrili da je zdravlje djeteta, odnosno njegovog srca, bolje ako spava u roditeljskom krevetu.

Doktor Nils Bergman sa Univerziteta u Kejptaunu tvrdi da ta razdvojenost onemogućava zbližavanje mame i bebe, a kasnije dovodi do lošijeg ponašanja djeteta. Zato bi, navodi ovaj pedijatar, prvih nekoliko sedmica beba trebala da spava na majčinim grudima, a kasnije uz nju u krevetu.

Na strahove o gušenju bebe i iznenadne smrti, koje su prema nekim istraživanjima bile češće kad su beba i majka bile zajedno u krevetu, doktor Bergman kaže:

“Takvi slučajevi su se događali jer su majke bile neodgovorne u smislu da su bile alkoholizirane ili pod narkoticima, a ne zbog toga što su bile zajedno”.

U istraživanju je učestvovalo 16 beba i majki. Pokazalo se da je srce beba koje su spavale u svom krevetiću bilo tri puta opterećenije.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti