IPhone: Modni dodatak koji je promijenio svijet

Piše: Redakcija

Prije tačno sedam i po godina, 29. juna 2007., u prodavnicama širom Planete pojavio se prvi iPhone, uređaj kakav svijet nije do tada vidio. Isti taj svijet je u početku bio pomalo sumnjičav, pitajući se da li je to samo jedna igračka u nizu koja će doći i proći. Nije prošlo mnogo i isti taj svijet je poludio za uređajem koji će promijeniti i svijet i tehnologiju i naše živote. iPhonemanija se ne stišava ni nakon skoro deceniju, a “Apple” posluje dobro kao nikada prije

Čudo u Jobsovim rukama

Kada se devetog januara 2007. na jednoj pozornici u San Franciscu pojavio Steve Jobs, držeći u ruci prvi iPhone, publika je oduševljeno gutala svaku riječ koju je ovaj veliki i kontroverzni čovjek izgovorio.

-Danas je dan o kojem sam razmišljao tokom protekle dvije i po godine… Svaki čas se pojavi proizvod koji za sobom promijeni sve ostalo. Vrlo ste sretni ako u svojoj karijeri budete radili na nekim od ovih proizvoda. “Apple” je veome sretan, jer je svijetu predstavio neke od njih. Godine 1984. mi smo predstavili “Macintosh”. On nije samo promijenio “Apple”, on je promijenio cijelu jednu industriju. Godine 2001. mi smo predstavili iPod, i ne samo da je on promijenio način na koji slušamo muziku, on je promijenio cijelu muzičku industriju… Danas ćemo predstaviti tri revolucionarno nova proizvoda. Jedan od njih je i iPod sa širokim ekranom i kontrolama na dodir. Drugi je revolucionarni novi telefon – lagano je Jobs podizao atmosferu u sali.

Posmatrači su zabilježili da je masa posebno odušvljeno reagirala na spominjanje riječi „telefon”. Vrhunac zabave je tek dolazio.

-Treći uređaj koji ćemo danas predstaviti jeste uređaj za internet komunikaciju koji ostavlja bez daha: iPod, telefon, mobilni internet komunikator… nisu tri odvojena uređaja. Mi smo to nazvali iPhone. Danas će Apple ponovo izumiti telefon. I evo ga, tu je… – rekao je Jobs i iz džepa izvadio prvi iPhone koji se pojavio i na velikom ekranu u sali kongresnog centra u San Francisku.

Kada se iPhone ukazao, masa Jobsovih obožavatelja je pala u trans, a imala je i mnogo razloga za to. Uređaj poput iPhonea svijet do tada nije vidio. Jobsova nova igračka, ne samo da je bila savršeno dizajnirana i izgledala „cool” , ona je imala funkcije o kojima se tada moglo samo sanjati. iPhone je u jednom kućištu bio potpuno funkcionalan računar s raznim desktop aplikacijama, mogao je primati i slati mailove, mogao je praviti odlične fotografije i videozapise, mogao vam je reći kakvo je vrijeme vani ili u Parizu, Sydneyu, Tokiju, Londonu, Rimu… Možete njime kupovati i prodavati dionice, vježbati i gubiti kilograme, igrati se, crtati… I sve to na vrlo jednostavan način, koristeći samo jedan, jedini prst.

-Dakle, otarasimo se svih tih tipki, potreban nam je samo jedan veliki ekran. Kako ćemo onda komunicirati? Da li ćemo koristiti elektronsku olovku? Ko želi takvu olovku? Ma dajte?… Kada već nećemo korisiti elektronsku olovku, koristit ćemo najbolji pokazni uređaj na svijetu – naše prste. Izumili smo novu, revolucionarnu tehnologiju nazvanu multi-touch. Ona radi kao magija, ne trebate olovku, ima odziv kakav niste prije vidjeli, ignorira neželjene dodire i slučajne pokrete prstima i hej… Mi smo to stvorili – bio je u svom elementu Steve Jobs.

Tog historijskog devetog januara 2007., iako ne baš najboljeg zdravlja, Steve Jobs je tokom nekoliko sati neumorno oduševljenoj publici pokazivao šta sve iPhone može. Jobs je pravio fotografije, zvao prijetelje i kolege, nehotice otkrivajući telefonske brojeve nekih od najvažnijih ljudi u američkoj informatičkoj industriji. Pravio je videopozive, slao SMS poruke, razgovarao konferencijski s nekoliko ljudi, stalno otvarao i zatvarao razne zanimljive aplikacije, te se ponekada i našalio. Tako je nazvao obližnji Starbucks kafić i „naručio” četiri hiljade kafa s mlijekom.

-Nakon današnjeg dana, na telefon više nećete gledati na isti način – rekao je Steve Jobs proročanski.

I bio je apsolutno u pravu, po ko zna koji put. Podatak od 74,5 miliona iPhona u prošloj godini dovoljno govori da zaista jeste bio u pravu.

 Bila jednom Motorola Razr V3…

Publika je bila očarana i uređajem kojim je mahao Steve Jobs i onom što je taj neobični, do tada neviđeni telefon mogao napraviti, ali javnost je bila pomalo skeptična.

-Telefon je pravougaonog oblika i cijela prednja površina je ekran osjetljiv na dodir. Sve njegove funkcije se pokreću na dodir, ali kada iPhone prinesete licu, senzor blizine će ugasiti ekran i neće lice slučajno uključiti biranje broja. Telefon, koji pokreće Mc OS X operativni sistem, može preuzimati i reproducirati muziku i filmove. Doći će u dvije verzije. On od 499 dolara sa 4 GB memorije i 599 dolara sa 8 GB memorije, opisivao je početkom 2007. godine CNN novi gadgtet iz radionice Steva Jobsa.

Ni čitatelji CNN ovog portala nisu tada bili pretjerano zagrijani za i Phone. Od njih 40085, koliko ih je u anketi odgovorilo na pitanje da li namjeravaju kupiti iPhone, „samo” 30 posto je reklo da će zaista i kupiti telefon iz “Applea”. Ipak, 39 posto ispitanih je reklo da bi to uradili kada padnu cijene. Gotovo 21 posto je izjavilo da neće nikada kupiti iPhone, jer je prekompliciran, a deset posto nije bilo sigurno u svojoj izbor.

Treba znati da je Iphon u trenutku kada se pojavio izgledao potpuno drugačije od bilo čega što se počekom 2007. nalazilo na tržištu mobilnih telefona, u industriji kojom je tada suvereno vladala kompanija “Motorola” i njen model RAZR V3. Ako ste te 2007. željeli biti u trendu i pratiti tokove kada je tehnologija u pitanju, morali ste imati mobitel marke “Motorola” i model RAZR V3. “Motorolini” telefoni su bili ljepši, tanji, više „stylish”, bili su jeftiniji pristupačniji i mogli su raditi na svakoj američkoj mobilnoj mreži. No, za manje od šest mjeseci iPhone će do nogu potući kultni telefon iz prve decenije novog milenija. Odlična prodaja iPhona bit će veliko iznenađenje i za “Motorolu” će nastupiti crni dani.

-iPhone ima „ubrzanje” koje u suštini do sada nije zabilježeno – ocijenili su u oktobru 2007. analitičari za “Forbes”.

Još prije kraja te godine, iPhone je postao najprodavaniji telefon u Americi i tako “Motorolu” zbacio s trona mobilne telefonije. Svi pokušaji “Motorole” da se uključi u utrku s “Appleom” i redizajnira svoj RAZR su propali. Niko nije vjerovao da će propasti i cijela kompanija “Motorola”.

-iPhone je u počeku isključivo posmatran kao proizvod za jednu tržišnu nišu. Međutim, njegov dizajn, karakteristike i funkcionalnost postale se njegov zaštitni znak – pisao je “Forbes” krajem 2007.

Tačka na screen

Danas kompanija “Motorola” kao takva više ne postoji. Uvjereni da će se njihovi RAZR preklopni mobiteli dobro prodavati unedogled, šefovi “Motorole” nisu ni primijetili da im tlo izmiče pod nogama. Dugovi su rasli, te je “Motorola” početkom 2011. podijeljena na četiri kompanije. Njihovu liniju mobilnih telefona je najprije otkupio “Google”, a zatim ga je preuzeo kineski “Lenovo”. Kinezi kao novi vlasnici “Motorole” pokušavaju nekada slavnom brandu vratiti staru slavu, no bez pretjeranog uspjeha. Zahvaljujući iPhonu, ime “Motorola” više gotovo ništa ne znači u svijetu mobilnih telefona. Slično je i s “Nokijom” i “BlackBerryjem”. iPhone ih je sve zgazio i gurnuo na marginu.

I sama kompanija “Lenovo” je tiho priznala da je tako. Njihov mobitel naziva „Sisley S90″, jeste apsolutna, bezobrazno identična kopija iPhona osme generacije. No, to vjerovatno ne smeta šefovima u kompaniji “Apple”, možda im čak i godi kada ih najljuća konkurencija kopira. iPhone je danas kultni predmet čiji sjaj ne blijedi. Teško je, zapravo, sjetiti se proizvoda koji je tako promijenio svijet i ušao u srca i svakodnevicu ljudi, kao što je to “Appleov” telefon. Možda bi se eventualno mogao uporediti s legendarnim Ford T modelom ili kasnijom VW ili možda Sony Walkmanom iz 1979. godine. Ipak, iPhone spada u one pojave koje imaju dublje i šire značanje, u pojave koje su mijenjale svijet.

-Mislim da je izum iPhona jednako važan kao i izum Gutenbergove štamparske prese, bar kada je budućnost čovječanstva u pitanju – tvrdi poznati američki glumac James Woods.

Možda je Woods preoptimističan, no s ovom tvrdnjom je itekako na pravom tragu. iPhone je revolucionalizirao internet, tako što ge učinio dostupnim u svako vrijeme, na svakom mjestu i na svakom telefonu. Niko se das ne sjeća WAP protokola, a i zašto bi, kada postoje WI -FI mreže i 3G. iPhone nam je donio kulturu selfija i fenomene društvenih mreža, te mogućnost da u svako vrijeme budemo online da u realnom vremenu budemo povezani s ljudima i događajima oko nas. Učinio nas je neprekidno konektovanim na vijesti, zabavu i bliske ljude tokom cijela 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 dana u godini. Promijenio je način na koji razgovaramo s drugim ljudima, promijenio je pojam privatnosti, promijenio je način poslovanja i komuniciranja među poslovnim partnerima. iPhone može biti šta i gdje želite, može biti kalkulator, GPS uređaj, novinarski dikafton, igraća konzola, lampa, termometar, budilica… Na kraju, možete njima i pozvati nekoga do koga vam je stalo. Steve Jobs više nije među živima, no njegove ideje i uređaji i dalje žive i mijenjaju svijet.

Poznati i slavni koji koriste iPhone

John Cusack, Charlie Sheen, Arnold Schwarzeneger, Hugh Hefner, Shaq O’ Neil, Taylor Swift, Demi Moore, Danny De Vito, Justin Bieber, Kim Kardashian, Miley Cyrus…

 iPhone doručak

Poznati modni dizajner Cristian Loubotin ne može zamisliti dan bez iPhona. I bez svog momaka naravno.

-Tokom doručka ima nešto čemu ne mogu odoljeti, naravno pored mog momka, to je zapravo telefon. Imam telefonski doručak. Zovem prijatelje, momka, porodicu, provjeravam gdje je ko, pitam: „Je li sve uredu”. To je za mene doručak – kaže poznati dizajner cipela.

 Annie Leibovitz voli iPhone

Najpoznatija fotografkinja današnjice, čuvena Annie Leibovitz je veliki fan iPhone uređaja i rado ih preporučuje drugima. Ona cijeni pristupačnost i lakoću korištenja uređaja.

-On je istovremeno i olovka i pero i bilježnica. On je novčanik sa slikama članova porodice – rekla je Annie svojevremeno za iPhone 4.

 Iphone u brojevima

Prvo predstavljanje: Deveti januar 2007.
Na tržištu: Od 29.06. 2007.
Do sada prodato: Više od 500 miliona uređaja
Zadnji kvartal prošle godine: 74,5 miliona uređaja prodato
Težina prvog iPhona: 135 grama
Težina iPhona 6: 129 grama

Gala “Šestica” u Londonu

Osma, nova generacija IPhona, naziva iPhone 6, predstavljena je na gala svečanosti održanoj devetog septembra u Londonu. Zabavi je prisustvovala krema britanskog i američkog javnog života i svijeta zabave. Tu su bili Bono Vox, Stephen Fry (general Melchet iz Crne Guje), Gwen Stephany, doktor Mehmet Oz i brojni drugi važni gosti.

Pročitajte još