Kako je izgledalo Dianino i Dodijevo ljubavno gnijezdo?

Piše: Redakcija

S cijenom od otprilike 70 miliona funti, ova impresivna vila, smještena na francuskoj rivijeri, izvan je dosega svih osim najbogatijih oligarha.
No, ono što ovu vilu s čak 30 prostorija čini jedinstvenom u svijetu jeste njena historija. Ona je, naime, mjesto gdje su britanska princeza Diana i bogataš Dodi Al Fayed počeli svoju ljubavnu aferu.

Kuća za goste

To je, također, mjesto gdje su prvi put zajedno snimljeni. Fotografi su ih snimili kako se ljube na jahti, koja je plovila nedaleko od vile, samo nekoliko dana prije nego će oboje poginuti u automobilskoj nesreći u Parizu.

A kako je sve počelo? Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, bisnismen Al Fayed i njegova druga supruga Heini, porijeklom Finkinja, princezu od Walesa i njene sinove, tada još dječake, WIlliama i Harryja, pozvali su da vikend provedu na njihovom raskošnom imanju na frnacuskoj rivijeri. Bilo je to u julu 1997. godine, a princeza i njeni sinovi tada su boravili u kući za goste.

Egipatski tajkun je tada u vilu pozvao i svog 42-godišnjeg sina Dodija, kojeg je princeza Diana tada jedva poznavala. Dodi im se pridružio i nije mu trebalo dugo da osvoji lijepu Dianu. Priča kaže da su se odmah zaljubili jedno u drugo, te da su se tokom narednih sedmica još dva puta vraćali u vilu. U njoj se nisu dugo zadržavali, jer su više vrijeme voljeli provoditi na jahti i krstarenju Mediteranom.

Na drugom, od tih krstarenja, nastale su i njihove prve zajedničke fotografije, snimljene na palubi jahte. Dodi i princeza su bili zagrljeni i ljubili su se i time su konačno potvrđena sva nagađanja da je Diana, nakon razvoda od princa Charlesa, našla novu ljubav.

Nezvanična cijena

Sljedećeg puta su viđeni zajedno kako napuštaju hotel “Ritz” u Parizu 31. augusta 1997. godine, kratko nakon što će doživjeti saobraćajnu nesreću i oboje poginuti.

Upravo zboog ove tragične ljubavne priče, vila u St. Tropezu ima mnogo veću vrijednost. Oni koji su u njoj boravili, tvrde da su vlasnici sačuvali njenu unutrašnjost, te da je gotovo ista kao i u vrijeme kada je u njoj boravila Diana, prije 18 godina.

Vila je smještena na samoj obali mora i njen pogled na pučinu je od neprocjenjive vrijednosti. Okružena je prelijepim vrtovima i palmama. A u susjedstvu živi Bernard Arnault, vlasnik “Louis Vuittona”.

Inače, na ovom Fayedovom imanju dominira glavna vila koja ima devet spavaćih soba, od toga je njih pet s bračnim krevetom, zatim velikim predvorjem, dvije kuhinje, dječijim igralištem, bazenom i velikim terasama. U blizini se nalazi i kuća na plaži s devet spavaćih soba, unutarnjim i vanjskim bazenom, noćnim klubom s kino salom i barom, te teretanom i saunom.

Tu je i kuća za goste, u koju je prvi put došla Diana sa sinovima, a ona ima četiri spavaće sobe, igralište za tenis, te sobe za poslugu.

Raskošno imanje sagrađeno je 1860. godine, a podigao ga je Ferdinand de Lesseps, francuski grof i diplomata, najpoznatiji po nadziranju gradnje Suetskog kanala.

Cijena od 70 miliona funti nije zvanična, no izvori navode da je to najvjerovatnija cifra po kojoj će se imanje prodati. Al Fayedov portparol Michael Cole potvrdio je da je bisnismen spreman prodati ovo imanje, jer ga gotovo i ne koristi otkako su njegova djeca odrasla.

[nggallery id=761]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti