Harun Mehmedagić:Ovo je moja godina

Piše: Redakcija

Deveta sezona “Novih Zvezda Granda” uveliko je u toku. Nakon što su prošle dvije godine pobjedu zaredom odnijela dva Bosanca, najprije Amar Jašarspahić, a potom Mirza Selimović, broj učesnika iz naše zemlje na ovom regionalnom takmičenju sve je veći. Neki od njih već su prošli i u treći krug. Među njima je i 20-godišnji Harun Mehmedagić iz Breze. Harun je već svojim prvim nastupom na velikoj Grand sceni oduševio strogi žiri. Pjevao je baladu “Ljubavnik” i dileme o njegovom prolasku dalje uopće nije bilo. Pred njim je dug i težak put, no volje i talenta mu ne nedostaje. Nagovarali su ga da se na “Zvezde Granda” prijavi još prošle godine, ali on je znao da je ova godina u njegovom znaku.

Kako je, uopće, došlo do toga da se prijavite na audiciju za “Zvezde Granda”?

– Nakon dvije, tri godine pjevanja i nastupa po restoranima, kafićima i diskotekama, odlučio sam da okušam svoju sreću na Zvezdama Granda i kako vrijeme prolazi, sve više mislim da sam napravio veoma dobar korak u svom životu. Nadam se da ću uspjeti u nečemu što volim.

Jeste li se dugo premišljali u vezi s prijavljivanjem, ko je na Vas najviše utjecao?

– Nisam se premišljao. I prošle godine su mi govorili da se prijavim. Međutim, ja sam čekao ovu. Osjećao sam napredujem i da ću biti još spremniji.

Jeste li ikada ranije učestvovali na nekim muzičkim takmičenjima?

– Učestvovao sam na showu ZMBT 5, gdje sam prošao u top 100, ali ne i dalje.

O Vašoj izvedbi pjesme “Ljubavnik” (Željko Samardžić), koju ste izveli prvi put na velikoj Grand sceni, i danas se govori… Po čemu Vi pamtite taj nastup i zašto ste izabrali baš tu pjesmu?

– Pamtim po tome što je to bilo moje prvo pojavljivanje na Grandu i, naravno, po tome što sam u tih pet-šest minuta imao najveću tremu u svom životu. A u izboru pjesme pomogao mi je moj profesor, kolega muzičar i dobar prijatelj Amel Beširević. Iz prostog razloga jer je pjesma laganija, nije toliko zahtjevna, a ima sve elemente koju jedna dobra pjesma treba da posjeduje da bi se pjevala na jednom takvom takmičenju. Vjerovali smo da će zadovoljiti kriterije žirija.

harun mehmedagic1

Kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo s ovim takmičenjem?

– Zasad je sve pozitivno…

Ko Vam je najveća podrška i ko Vas prati na putu u Beograd?

– Moja najveća podrška je moja porodica, zatim prijatelji i kolege. veoma mi je drago što su uz mene. To u ovim trenucima puno znači. Želim im se zahvaliti što su uz mene i što se raduju i dijele sve kritične momente zajedno sa mnom.

Kako Vaši roditelji reaguju dok Vas gledaju na televiziji?

– Vjerujte, nije im nimalo lako. Iako već znaju ishod mog nastupa jer je sve ranije snimano, opet postoje napeti momenti i iščekivanje, kao da je sve to uživo.

Breza je sigurno ponosna. Zaustavljaju li Vas sugrađani da čestitaju? Kakvi su im komentari?

– Da! A osim čestitki i pohvala, nađe su tu i pokoja kritika i savjet. Saslušam ih i trudim se da poradim na tome.

harun mehmedagic2

Inače, koliko dugo se bavite muzikom i pjevanjem, kako ste uopće zakoračili u ovaj svijet?

– Muzikom sam se počeo baviti kada sam imao 13 godina, odnosno kada sam počeo da idem na časove klavira. Zatim sam bio pozvan da budem vokal rock benda Apokalipsa, gdje sam dugo vremena bio aktivan. Kasnije je bend dobio i drugi naziv Time Code. Djelovali smo najviše po Sarajevu gdje smo snimili prvu pjesmu “Molim te odlazi”. Nakon nekog vremena taj bend je prestao s radom, pa sam počeo svirati sa svojim dugogodišnjim prijateljem i profesorom Amelom i, evo, radimo pune tri godine bez prekida.

Jeste li talent naslijedili od nekoga u porodici ili…?

– Dedo mi je svirao gitaru i harmoniku. Bio je veoma muzikalan čovjek. A i otac je, nekada u mlađim danima, znao zapjevati, međutim, nikada se nije bavio muzikom. Moram spomenuti i tetke koje su jako dobro pjevale, ali život ih je odnio na drugu stranu tako da taj talent nisu iskoristile.

Jeste li se muzički obrazovali, spomenuli ste časove klavira?

– Nisam pohađao muzičku školu, ali išao sam na privatne časove.

Koju ste inače školu pohađali i da li danas nešto studirate?

– Završio sam srednju ekonomsku školu u Brezi. Ne studiram, iako to imam u planu. Jednostavno, muzika me povukla sebi, pa sam se trenutno tome posvetio.

Imate 20 godina, šta je ono što danas jednog 20-godišnjaka čini sretnim?

– Hm, pa zavisi ko šta voli. Ima mnogo toga, ali mislim da većinu 20-godišnjaka čine sretnim izlasci i lumpovanja, druženje s prijateljima. Svi znamo šta vole mladi.

harun mehmedagic3

Kakve su Vam ambicije i snovi?

– Trenutno sam fokusiran na takmičenje i, naravno, želim što dalje da prođem. A snove već ostvarujem, želim da se bavim muzikom i da od nje živim.

Imate li neki hobi?

– U slobodno vrijeme veoma volim da skijam.

Pred kim od članova žirija imate najveću tremu?

– Svi članovi žirija velike su zvijezde i jako dobri muzičari, tako da nije nimalo lako pjevati pred njima. Sasvim je normalno da je trema prisutna.

Primijetili smo da se baš potrudite oko stylinga. Birate li sami odjeću za nastup ili…?

– Pretežno sam biram ono što oblačim, naravno, uz pomoć sestre.

 

Pročitajte još