Istraživanja na miševima potvrdila: Ljuta hrana topi kilograme

Piše: Redakcija

Najnovija istraživanja su dokazala da ljuta hrana ubrzava metabolizam i na taj način pomaže u gubitku kilograma. Kapsaicin, sastojak zaslužan za ljutinu čili papričica, smatra se rješenjem problema viška kilograma. Naučnici sa univerziteta u Vajomingu su otkrili da ovaj sastojak podstiče cirkulaciju i rad metabolizma i na taj način sagorijeva kalorije.

Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima koje su hranili namirnicama bogatim kapsaicinom i bez obzira na to koliko su jeli i pili, miševi se nisu ugojili.

Kapsaicin je podstakao sagorijevanje masnih ćelija kod miševa, a pokazalo se da ima slično dejstvo i na ljude, piše B92.

“U našem tijelu bijeli adipociti (ćelije bijelog masnog tkiva) upijaju kalorije i talože ih kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorijevanjem.”

“Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin podstiče pretvaranje bijelih u smeđe adipocite – dakle sagorijeva energiju koja bi se inače taložila kao mast.”

“Kapsaicin je ključan u procesu podsticanja metabolizma i potrošnji energije,” izjavio je Vivek Krišnan, glavni naučnik ovog istraživanja.

On i njegov tim vjeruju da će kapsaicin biti važan u borbi protiv gojaznosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.

 

Pročitajte još