Elektronske cigarete i nisu tako bezazlene

Piše: Redakcija

Elektronska cigareta koja može da pomogne pri odvikavanju od pušenja tradicionalnih cigareta, ipak može da stvori nikotinsku zavisnost mladih, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici u SAD.

“Elektronska cigareta je perspektivno sredstvo za pomoć pušačima koji ne uspjevaju da ostave duhan. Upotrebom elektronske cigarete reprodukuju se određene radnje što je korisno za prestajanje pušenja”, izjavio je Vilson Kompton, zamjenik direktora američkog Instituta za bolesti zavisnosti.

Međutim, ta cigareta može kod mladih koji nisu ranije pušili, da razvije nikotinsku zavisnost.

“To je zabrinjavajuće jer je elektronska cigareta jedini način da se proba nikotin, pored konvecionalnih cigareta. To otvara put ka zavisnosti od duhana”, rekao je Kompton, piše B92.

Naučnici su naveli da je “bolje da mladi koji nažalost, zaista žele da puše, koriste elektronsku cigaretu, nego pravu, jer je ipak manje opasna”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti