Marija Omaljev i Miraj Grbić: Zašto smo otišli u Ameriku

Piše: Redakcija

 

Prije nekoliko godina, mislim da je bila 2009., Mira Furlan mi je u Čapljini, u pauzi snimanja Tanovićevog filma „Cirkus Columbia”, u kojem je uz legendarnog Mikija Manojlovića imala glavnu ulogu, pričala o svom životu u Americi. Žena koja je u glumačkoj karijeri na prostoru bivše Jugoslavije ostvarila sve, ali apsolutno sve, početkom devedesetih je spakirala kofere i otišla. I iz Zagreba i iz Beograda.
– Velika je razlika emigrirati u Ameriku kada vas neko pozove i emigrirati kada sami sebe pozovete – kazala je tom prilkom. Iskrena je bila. I nešto ovih dana razmišljam, dok u programu jedne domaće televizije gledam i slušam presmiješne Čombetove fore, zašto je Miraj Grbić prije nekoliko mjeseci odlučio iz Sarajeva otići u Los Angeles? Ista stvar je i s njegovom suprugom Marijom Omaljev. Iz ove zemlje odlaze oni koji nemaju posla. Uglavnom. To ne može biti njihov razlog. Oboje su posljednjih godina igrali u najgledanijim i najpopularnijim serijama u Bosni i Hrvatskoj; „Lud, zbunjen, normalan”, „Ruža vjetrova”, ona još i u „Dolini sunca”, „Zakonu ljubavi”…

Uređenje doma

Osim toga, Miraj je prvi glumac, ne samo iz naše zemlje, već iz Regije, koji je s domaćeg terena, a ne iz Hollywooda ili Londona naprimjer, posredstvom sarajevske agencije „Zona” dobio ulogu u blockbusteru „Nemoguća misija”. I nije čovjek tek prošetao kroz kadar jedne od scena reditelja Brada Birda, već je imao značajne dijaloške scene s Tomom Cruiseom. Čak je dobio i batine (samo u filmu, i samo kao Bogdan, naravno), ali vrijedjelo je! Prema istom principu je (s domaćeg terena) glumio i s Richardom Gereom (The Hunting Party) i Bobom Hoskinsom (Where Eskimos Live). Takve stavke u svom CV-u nema ni značajan broj glumaca iz LA.

I kada sve to imate upisano u svoju radnu biografiju, jednog dana spakujete kofere i kažete: „Odlazimo u Los Angeles, odnosno Hollywood. Sada ćemo tamo graditi našu karijeru”. A, možda se baš zbog toga, zbog takvih glumačkih postignuća, i okreće nova stranica u Obećanoj zemlji…

A, šta ona konkretno znače u Hollywoodu?

– To se ovdje jako poštuje – kažu Marija i Miraj za naš magazin.

Samo za „Azru” govore o Americi, prvim danima u Los Angelesu, novim prijateljima…

– U ovom trenutku u životu trebala nam je ova promjena, novi izazov. Možda je ludost, a možda i hrabrost, vidjet ćemo – kažu i dodaju da, kada je riječ o poslu, porodici, prijateljima… da će u ove krajeve dolaziti često, kad god budu mogli.
– Imamo tu sreću da možemo raditi na više mjesta. Promijenili smo adresu, ali to ne znači da smo otišli. Trinaest sati leta i na setu smo u Sarajevu.

Marija i Miraj se tek sada u Americi počinju baviti glumačkim poslom, budući da su u proteklih nekoliko mjeseci u LA-u uglavnom bili okupirani administarcijom i uređenjem svog doma.

– Trebalo nam je nekoliko mjeseci da se snađemo u novoj zemlji, novom gradu. Velika je promjena. Sada već imamo teretanu u koju idemo, mjesta gdje kupujemo namirnice, mjesta gdje izlazimo, omiljene parkove… Kada je riječ o audicijama, postoji proces koji svako jednostavno proći mora.

Kastinzi idu posredstvom agencija. Ima ih mnogo, a ima mnogo i glumaca. U LA-u je sve u znaku filma. Ne samo da je podnošljivo, nego je i jako zanimljivo. Glumac se osjeća da je na pravom mjestu. Srećom, mi smo dobili određene ponude i bez audicije – govori Miraj.

Nigdje kao u Americi, kažu, ne postoji toliko različitosti koje funkcioniraju kao jedno. Jesu li ijednu životnu naviku morali promijeniti dolaskom u novu sredinu?

– Miraj ne može pušiti gdje hoće – okriva Marija kroz smijeh.

[nggallery id=71]

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti