Indijski silovatelji: Žene su same krive jer šetaju noću

Piše: Redakcija

Indija je jedno od najtežih i najnegostoljubivijih mjesta za život žena. Ova zemlja je nažalost “crni” svjetski rekorder kada su napadi na žene u pitanju. Indija prednjači kada su u pitanju masovna, grupna silovanja kao i drugi zločini koji zgrožavaju svijet, poput spaljivanja udovica. Svake godine u Indiji netragom nestane preko dva miliona žena, no to javnost u ovoj zemji mnogo i ne zabrinjava. Za indijske muškarace žena je krivac, ne žrtva.

Mukesh Singh ima 28 godina i osuđen je na smrt zbog učešća u grupnom silovanju 23 – godišinje studentice u New Delhiju, prije tri godine. Dok čeka pogubljenje, Singh daje izjave i intervjue iz kojih je jasno kako indijsko društvo gleda na žene i nasilje nad njima.

– Za zločin je uvijek potrebno dvoje. Dobro odgojena djevojka neće se motati okolo u devet sati navečer. Djevojke su mnogo odgovornije za silovanja nego mladići. Oko 20 posto djevojaka su zapravo dobre djevojke…One se ne bi trebali opirati silovanju, silovatelji bi ih samo pustili nakon što završe – šokantana je izjava jednog od najokrutnijih zločinaca koje je Indija ikada imala.

Izjavio je dao za BBC koji u Indiji snima dokumentarni film o fenomenu silovanja u ovoj zemji, a biće emitiran za Osmi mart. Mukesh Singh dodaje i da njegovo pogubljenje neće donijeti ništa dobrog žrtvama silovanja, te da ih nasilnici neće samo silovati nego i ubijati.

Film “Kćerke Indije”, režira Leslee Udwin proslavljeni je britanski reditelj, a film će se pored Indije prikazati u još sedam zemalja, uključujući i Britaniju.

– U cijelom svom životu, ne mogu se sjetiti bilo koje zemlje u kojoj su se tako kršila i gazila prava žena – izjavio je reditelj Udwin.

Slučaj iz 2012. je šokirao svijet, nakon što je 23 – godišnja studentica fizioterapije preminula 13 dana nakon brutalnog napada u kojem su učestvovala petorica muškaraca. Jedan je u zatvoru umro, drugi je bio malojetan, dok je Mukesh Singh, tada vozač autobusa  u kojem se odigrao stravični zločin, uložio žalbu na smrtnu kaznu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti