Sjećate li se Sarah Key: Slike života kojeg je umjetnica željela svojoj bolesnoj kćerki

Piše: Redakcija

Znate li ko je Sarah Key? Ako je odgovor „da”, onda sigurno pripadate generacijama koje su djetinjstvo provele u bezbrižnim ’70-im i ’80-im godinama i koje su slike teka, zidove soba i školske klupe „ukrašavale” sličicama s njenim likom. Između korica spomenara „Sarah Key” stala su imena prvih simpatija, prvi stihovi o ljubavnoj boli, čežnji, snovima…

Skromna umjetnica

Bosonoga Sarah, duge, zlaćane kose prekrivene ogromnim šeširom i cvijećem, jedan je od podsjetnika na ona davna, bezbrižna vremena, koja se više neće ponoviti. Ali ona je još tu. I još je podjednako lijepa, nježna i romantična kao nekad.

Njena „mama” je istoimena umjetnica iz Australije.

sarah key1 sarah key18

Iako je stekla svjetsku slavu, ostala je skromna i tajanstvena. Sarah Key nikad nije dala nijedan intervju, iako su joj nudili ogromne svote novca za to. Živi u predgrađu Sidneyja u Australiji. U vrijeme kada ja pravila sve ove divne crteže radila je u jednoj marketinškoj agenciji. Oduvijek je imala talenta za crtanje. Međutim, on je došao do izražaja tek kada se njena kćerka Alison teško razboljela.

S olovkom i papirom u ruci nastojala je ublažiti bol i prevladati ovo teško razdoblje. Crtala je svijet i život koji je željela svom bolesnom djetetu: šarene haljine, cvijeće u kosi i bašti, šarene leptire, mace, cuke, mede, igru, knjige, braću i sestre, mame i tate, drugare, igračke, smijeh… Crtala je život kakav zaslužuje svako dijete.

Osvojila je svijet

Inspiracija joj je bilo njeno djetinjstvo provedeno na bakinoj i djedovoj farmi. Prvih 20 crteža ponudila je najvećoj izdavačkoj kući, poznatoj po proizvodnji čestitki. Svi su poludjeli za njima! U početku su ih štampali na dječijim rođendanskim čestitkama.

Vidjevši da prodaja ide kao nikad, Sarah Key se počinje štampati svuda i na svemu: od čestitki, postera, do spomenara, svesaka, šolja za mlijeko i čaj, pidžama i spavaćica, majica, haljinica, zidnih tapeta… Prema njenom liku pravljen je nakit, porculanske i drvene figurice, pa čak i namještaj. Iz Australije se brzo proširila na Ameriku, Evropu i Aziju. U Sarah Key se zaljubila cijela Planeta. I ne samo djevojčice, već i tinejdžerke, njihove mame, bake…

Ključ njenog uspjeha kod svih generacija bila je samo jedna stvar – djetinjstvo. A u njemu svi uživaju i rado ga se sjećaju.

[nggallery id=787]

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti