Nova lica mljevenog mesa

Piše: Redakcija

Brojni recepti za tradicionalna jela nezamislivi su bez mljevenog mesa. Nisu li vam malo dosadili? Ako jesu, isprobajte nova jela od ove namirnice. Ima ih bezbroj. Iskusni kuhari savjetuju da bilo kakvoj mješavini mljevenog mesa uvijek treba dodati malo vruće vode kako bi bila sočnija i rahlija. I još jedna napomena: ne uzimajte gotovo mljeveno meso, već izaberite lijep komad i neka vam ga mesar samelje na licu mjesta. Mnogo je ukusnije i zdravije

Punjeni šampinjoni

mljeveno meso2

Sastojci: 450 g mljevene junetine, 4 komada velikih ili 8 manjih šampinjona, 1 luk, 1 svježi paradajz, 20 g soli, 10 g bibera, pola vezice peršuna, 70 g sira gaude, 50 ml ulja

Priprema: Sitno sjeckani luk prepržite na ulju do zlatnožute boje. Peteljke šampinjona odvojite od klobuka i narežite na listiće. Na preprženi luk dodajte meso te sve zajedno prepržite, kad se meso malo stisnulo dodajte rezane šampinjone. Sve zajedno začinite sa soli, biberom i sjeckanim peršunom, te dodajte paradjz rezan na kockice.

Šampinjone kratko prepržite na tavi ili grillu. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, poredajte šampinjone tako da klobuk bude prema gore te smjesom mesa napunite svaki šampinjon. Na vrh šampinjona posložite sir rezan na trakice te stavite u rernu u zagrijanu na 180 stupnjeva na gornju rešetku i pecite 20-30 minuta. Najbolje poslužiti uz zelenu salatu.

Punjene pljeskavice

mljeveno meso3

Sastojci: 500g mljevenog mesa, 1 manja glavica luka, 3 jaja, 150g prezle, 2 komada od sredine hljeba, 8 trouglova topljenog sira, 2 čehna bijelog luka, 1 kašikica mljevene crvene paprike, origano, biber, so, vegeta, brašno po potrebi

Priprema: Crni luk izrendati, bijeli luk što sitnije izrezati. Hljeb natopiti vodom ili mlijekom. A zatim ga dobro ocijediti i izmrviti.U odgovarajuću posudu sjediniti mljeveno meso, jedno jaje, hljeb, mljevenu papriku, origano, začine po ukusu, te crni i bijeli luk. Sve sastojke dobro izmijesiti  rukama da se dobije kompaktna smjesa. Pripremljenu smjesu od mesa podjeliti na 8 kuglica. Svaku kuglicu nauljenim rukama istanjiti u pljeskavicu. Na pljeskavicu staviti po trougao sira, i obložiti ga smjesom od mesa. Formirati pljeskavice. Potom ih uvaljati u brašno, pa u ostala umućena jaja i u prezlu. Pržiti ih u ulju sa obje strane dok ne porumene.Vaditi ih na papirnati ubrus, da pokupe suvišnu masnoću od pečenja.

 

Mljeveno meso s krompirom

mljeveno meso4

Sastojci: 80 dag krompira, 50 dag mljevenog mesa, 1 dl ulja, 2 dl mlijeka, 2 jaja, 1 glavica luka, pola kašičice mljevene crvene paprike, so, biber

Priprema: Luk sitno nasjeckajte. Jaja razmutite i umiješajte mlijeko. Krompir ogulite i krupno naribajte ili ga narežite na tanke kolutove. U prikladnoj posudi na malo ulja na umjerenoj vatri popržite nasjeckani luk. Čim luk počne mijenjati boju uspite mljeveno meso. Pržite ga na srednjoj vatri dok ne ispare sokovi iz mesa, povremeno ga miješajući. U međuvremenu zagrijte rernu. U posudu za pečenje ulijte malo ulja i uspite pripremljeno meso i umiješajte naribani krompir, te posolite i pobiberite. Umiješajte i malo mljevene crvene paprike. Zatim prelijte razmućenim jajima. Posudu stavite u dobro zagrijanu rernu, pecite na temperaturi od 200° C oko pola sata, odnosno dok se krompir ne ispeče. Gotovo jelo možete preliti s malo kiselog vrhnja.

Salata s mljevenim mesom

mljeveno meso5

Sastojci: 5 kašika, maslinovog ulja, 400 g mljevenog mesa, 4 čehna bijelog luka, 150 g korijena celera, 200 g crvene paprike, 1 limeta, 2 svježa krastavca (oko 350 g), 10 g prženih pinjola, 1 glava zelene salate, so, crni biber, 1 kašika vegete

Priprema: Mljeveno meso popržite na 3 kašike ulja da dobije lijepu karamel boju pa ga izvadite sa strane. U istu tavu dodajte preostalo ulje i na njemu popržite usitnjeni bijeli luk, naribani korijen celera i na kockice narezanu crvenu papriku. Vratite meso, pobiberite i dodajte 1 kašiku vegete. Dodajte naribanu koricu i iscijeđeni sok 1 limete i lagano pržite još par minuta. Po potrebi dodajte još malo ulja. Maknite s vatre i umiješajte oguljeni krastavac narezan na kockice. Umak za salatu napravite od maslinovog ulja, aceta balsamica i sitno narezane mente. Kod serviranja koristite samo srce zelene salate iz kojeg ćete uzeti listove, posložiti ih u krug na tanjir i u njih staviti pripremljeno meso posuto poprženim pinjolima.

Faširane šnicle od purećeg mesa i tikvice

mljeveno meso6

 

Sastojci: 50 dag purećeg mljevenog mesa, 1 tikvica, 2 šoljice riže, 1 jaje, nekoliko kašika brašna, mljevena crvena slatka paprika, đumbir u prahu, so, biber

Priprema: Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti sok. Nakon toga je ocijedite i stavite u veću zdjelu. Rižu operite i skuhajte u slanoj vodi te također dobro ocijedite. Dodajte u zdjelu s tikvicama. Zatim dodajte mljeveno pureće meso te sve zajedno začinite. Kako bi se smjesa povezala, dodajte jaje i toliko brašna da šnicle ne budu premekane. Uzimajte dio po dio smjese i rukama oblikujte male okrugle šnicle. Uvaljajte ih u brašno i stavljajte na malo pobrašnjeni tanjir. Pecite ih u vrućem ulju na srednjoj temperaturi nekoliko minuta dok ne posmeđe i stavljajte na papirnatu salvetu.

Mljeveno meso s povrćem u bijelom sosu

mljeveno meso7

 

Sastojci: 35 dag miješanog mljevenog mesa, 1 struk poriluka, 4 veća krompira, 1 velika ili 2 manje mrkve, 2 dl mlijeka, 2 dl jogurta, 2 supene kašike mekog brašna, 4 kašike ribanog parmezana, po potrebi  ulje, maslac, biber, so i peršun

Priprema: Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti. Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim se smjesa zgusne, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu posudu staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim sosom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.  Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.

Kiflice s mljevenim mesom

mljeveno meso8

Sastojci za tijesto: pola kilograma brašna, 3 kašike maslinovog ulja, 1 pakovanje suhog kvasca, malo soli, malo šećera, 2-3 dcl mlake vode; Italijanski fil: 250 gr mljevenog mesa, 1 kugla mozzarele, origano, malo kečapa; Meksički fil: 250  gr mljevenog mesa, mala limenka smeđeg graha, mala limenka kukurza, 1 crvena paprika, začin chilli con carne

Priprema tijesta: U malo mlake vode pomiješajte kvasac, malo šećera te ostavite 10-tak minuta. Brašno, so, maslinovo ulje i kvasac koji se digao umijesite u tijesto s tim da dodate tople vode po potrebi, otprilike 2-3 dcl. Tijesto dobro izradite te ga ostavite sat vremena u posudi premazanoj maslinovim uljem.

Priprema punjenja: Za punjenje kiflica najlakše vam je da meso pripremite zajedno za obje vrste kiflica. Znači na malo ulja dinstajte sitno nasjeckan jedan crveni luk te dodajte mljeveno meso. Dinstajte dok meso ne postane zrnasto. Dodajte sitno nasjeckana 2 čehna bijelog luka, malo peršuna, so, biber, malo crvene paprike, kašiku sosa od paradajza, i nakon minut – dva dodajte 1 dcl crnog vina i 1 dcl vode. Neka se smjesa dinsta pola sata na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina. U jednu plovicu dodajte sastojke za italijanski fil, a u drugu za meksički. Svaki dinstajte još par minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte po kašiku prezle ako vam je ostalo malo tekućine u mesu.Tijesto razvaljajte, režite na kvadrate, punite filom, zarolajte u kiflice. Premažite umućenim žumancem i pospite sjemenkama. Pecite na 180?C četrdeset minuta.

Turske pogačice Kiymali pide

mljeveno meso9

Sastojci za tijesto: 600 g brašna, 40 g svježeg kvasca, 300 ml mlijeka,  50 ml ulja, so; Fil: 350 g faširanog mesa, 1 glavica crnog luka,  1 svježa paprika, 1 paradajz, peršun, so, vegeta, paprika, biber,  ko voli može dodati ljute papričice, 50 ml ulja

Priprema:  Rastopite kvasac u malo mlijeka. Dodajte u preostalo, pogrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima. Mijesite dok ne dobije srednju mekoću.Ostavite da stane 1 sat. Za fil, sitno isjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u faširano meso.Dodajte začine i mijesite smjesu rukom 2 min. Od tijesta napravite 12 kugli. Svaku pobrašnite i razvaljajte oklagijom na veličine jedne prosječne pizze. Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta. Preklopite sa drugom polom i zavrnite malo krajeve. U većoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogače u tavi s obje strane. Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti